Radio Emmeloord heeft 'zeebenen'

op .

dickoffringaSinds 2016 is de ‘Gouwe Ouwe Zender’ Radio Emmeloord actief. Het station is een initiatief van Dick Offringa, die een vergunning kreeg om met 100 watt uit te zenden op AM 1224. Een historische frequentie, eerder gebruikt voor de reünie uitzending van de zeezender Veronica. Ook Radio Emmeloord heeft ‘zeebenen’, met voormalig zeezender medewerkers Ron O’Quinn en Paul van Gelder. Sinds 1 juni zendt Radio Emmeloord ook uit via Dab+. Reden voor Dick Offringa om voor MediaPages een verhaal over zijn radiostation te schrijven.


GOUWE OUWE ZENDER RADIO EMMELOORD

Dick Offringa vertelt: "In 2016 kwamen de zogeheten LPAM frequenties vrij. Dat zijn laag vermogen middengolf zenders, nadat de sterke middengolf zenders in Nederland uit de lucht waren gegaan. Ook ik deed een aanvraag en kreeg de 747 kHz 50 watt toegewezen. Omdat ik ooit voor de lokale omroep de naam Radio Noordoostpolder had bedacht koos ik nu voor de naam Radio Emmeloord. Na anderhalf jaar kon ik een betere frequentie krijgen: 1224 kHz 100 watt. Een bekende frequentie: Holland FM zat er op en in 1999 de reünie uitzendingen van Radio Veronica.

Omdat het middengolf kwaliteit was besloot ik mij te concentreren op muziek die vroeger ook via de middengolf werd uitgezonden: 60's, 70's en 80's. Naast een strak non stop format koos ik voor syndicated programma's en speciaal voor Radio Emmeloord gemaakte programma's. Zo'n 30 vrijwilligers sturen per week programma's op of streamen live vanuit hun huisstudio naar de centrale server Emmeloord.

Er zitten bekende namen bij: ondermeer uit het zeezender verleden zoals Ron O'Quinn en Paul van Gelder (beiden ooit op de Laissez Faire gewerkt).

Ook zijn er zomers veel locatie uitzendingen waarbij altijd veel publiek langs komt dat ook in de uitzending gehaald wordt. Tevens zijn er de hele zondag hoofdzakelijk Engelse presentatoren, live vanuit Engeland en Spanje.

Elk jaar is er een Open Dag waarbij er ook nog via de korte golf wordt uitgezonden, over geheel Europa. Inmiddels zijn er honderden luisteraars.

Sinds een week zendt Radio Emmeloord ook via lokale DAB+ uit. Dat is een hele omschakeling. Nu glashelder stereo in de ether. Dat was tot nog toe alleen online. Door een goede muziekmix, en presentatoren die op de luisteraar gericht zijn, is Radio Emmeloord voor veel mensen een luistervriend geworden. Omdat het een hobby blijft zijn er geen hinderlijke reclames. Maar wordt alles uit eigen zak betaald.

Mochten er vrijwilligers zijn die ook wekelijks thuis een programma willen maken, dan moeten ze maar contact opnemen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Het liefst mensen die het zeezender gebeuren hebben meegemaakt. Want er wordt in de programma's nog steeds vaak naar verwezen. Commentaar is ook altijd welkom".

Weblink met live stream: Radio Emmeloord


Foto: Dick Offringa tijdens een live uitzending van Radio Emmeloord (Archief: Dick Offringa)

Bron/tekst: Dick Offringa / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel