images/categories/Capital.png

Video Capital Radio

op . Gepost in Capital Archief

capitalvideoOp dinsdag 10 november 2020 is het precies 50 jaar geleden dat de King David, het zendschip van Capital Radio, bij Noordwijk op het strand vastliep. De geschiedenis van deze bijzondere en bijna vergeten zeezender staat nu in een mooie video online. Met veel unieke audio en videobeelden van onder andere de voorbereidingen, de landstudio’s, de eerste uitvaart van het zendschip, de problemen met de zendmast, de bemanning van het zendschip, de eerste uitzending, de Vrienden van Vrije Radio, de stranding en het definitieve einde.

Herinnering aan Capital Radio

op . Gepost in Capital Archief

Berthe BeydelsAls we terugkijken naar de geschiedenis van de zeezenders in de vorige eeuw, dan zal het iedereen direct opvallen dat het percentage vrouwen, betrokken bij dergelijke radioprojecten, veel lager lag dan die van de mannen. Maar er was toch een radiostation waar meer vrouwen dan mannen waren betrokken, waarbij zelfs de vrouwelijke bemanningsleden vielen onder de vlag van de Liechtensteinse marine, daar het zendschip King David onder de Liechtensteinse vlag was verankerd.

Herinneringen aan Capital Radio

op . Gepost in Capital Archief

Capital RadioRecent kreeg Hans Knot een groot archief in zijn bezit dat in de jaren '50, '60 en '70 is opgezet door Max Lewin, in 1959 één van de initiatiefnemers van de zeezender Radio Veronica. Max Lewin verzamelde voor zijn archief vrijwel alles van de zeezender Radio Veronica en van de andere zeezenders. Hans Knot kwam in het archief van Max Lewin onder andere veel materiaal over de zeezender Capital Radio tegen en blikt hiermee terug op de bewogen geschiedenis van deze zeezender. Update: 26-11-11.

Historie Capital Radio

op . Gepost in Capital Archief

Capital RadioHans Schouten stuurde ons een uitgebreide mail met de historie van de zeezender Capital Radio "als aanvulling op de historie van de zeezenders op MediaPages", aldus Hans. Capital Radio zondt uit vanaf het schip King David voor de Nederlandse kust. De eerste testuitzending ging op 1 mei 1970 de lucht in. Op 10 november 1970 sloeg de King David van haar ankers en strandde bij Noordwijk. Op 13 november 1970 werd het schip vlot getrokken maar de organisatie kon deze kosten niet meer betalen.

De stranding van Capital Radio

op . Gepost in Capital Archief

Capital RadioMeer dan 43 jaar geleden sloeg het zendschip van Capital Radio, de MV King David, van haar ankers en liep op het strand ter hoogte van Noordwijk. Een reddingsactie werd ingezet door ondermeer personeel van de NV Wijsmuller, destijds ondermeer actief vanuit IJmuiden met haar sleepbedrijf. In het personeelsbulletin 'De Beting' van dit bedrijf werd destijds gewag gemaakt van de operatie.

Boekje Capital Radio 1970

op . Gepost in Capital Archief

Capital RadioJelle Boonstra (Genootschap Radiojingles en -tunes, Jingleweb) stuurde ons een aantal unieke documenten uit zijn (zeezender-) archief. Jelle stuurde ons onder andere een boekje uit 1970 met foto's en informatie over de zeezender Capital Radio. Met onder andere foto's van het zendschip M.S. King David, de kantoren en studio's aan land en de medewerkers. Verder staat in het boekje informatie over adverteren op Capital Radio en informatie over de International Broadcasters Society.

Capital Radio op Radio 1

op . Gepost in Capital Archief

Capital RadioDonderdagmiddag 27 oktober heeft de opname plaatsgevonden van een korte special die in het programma 'Goedemorgen Nederland' op vrijdag 11 november aanstaande ergens tussen 9.30 en 10.30 uur via Radio 1 zal zijn te beluisteren. In woord en geluid zal worden stil worden gestaan bij de korte, maar heftige, geschiedenis van Capital Radio dat op 11 november, precies 41 jaar geleden met haar zendschip op de kust van Noordwijk liep.