images/categories/Archief.png

Een klein zwart schip aan de horizon

op .

zee53René van den Abeelen groeide op met de zeezender Radio Veronica. Het was één van de redenen dat René later zelf bij diverse radiostations actief was. Zo werkte hij o.a. bij Radio Noordzee Nationaal (waar hij een boek over schreef), Omroep Flevoland en bij Radio 192. Over het einde van Radio Veronica op 31 augustus 1974 kan René nog steeds emotioneel worden. In 1999 schreef hij daar het prachtige ‘Meeuwen op 1224’ over. Gisteren schreef René het even zo mooie en oprechte ‘Een klein zwart schip aan de horizon’. Je leest het hier.

Zeezender special Marc & Ferry

op .

ferryhanswimmarc2Marc van Amstel is dagelijks via KBC Radio te beluisteren met ‘Het Zoute Uur’. Op dinsdag 31 augustus staat dat programma in het teken van het einde van de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee in 1974. Maar het programma staat ook stil bij Radio Mi Amigo en Radio Caroline die in 1974 wel doorgingen. Voor die gelegenheid schuift voormalig Mi Amigo en Monique DJ Ferry Eden aan bij voormalig Noordzee DJ Marc van Amstel. Samen halen Marc en Ferry herinneringen aan de zeezenders op en draaien ze (zeezender-) jingles en -tunes en toepasselijke muziek. UPDATE 1-9

192TV 11 jaar op 31 augustus

op .

192tvaug2021Dinsdag 31 augustus bestaat 192TV 11 jaar. Om dat te vieren zendt de gouwe ouwe TV zender vanaf 17 uur tien verschillende Top 10 lijsten uit die samengesteld zijn door de kijkers van 192 TV. Dat zijn de Top 10 lijsten van Queen, Roy Orbison, Elvis Presley, Electric Light Orhcestra, Status Quo, The Sweet, Fleetwood Mac, Boudewijn de Groot, Creedence Clearwater Revival en Neil Diamond Rond 23 uur sluit 192 TV de dag af met speciale clips die in het teken staan van het stoppen van de zeezender Radio Veronica op 31 augustus 1974.

Zeezender Veronica op Extra AM

op .

extram2021Het Gouwe Ouwe station Extra AM besteed regelmatig aandacht aan de voormalige zeezenders. Zo ook op zondag 29 augustus. Dan zendt Extra AM tussen 13 en 17 uur de allerlaatste Veronica Top 40 van 31 augustus 1974 uit met Lex Harding en Tom Collins. Daarvoor heeft het station de beschikking over de originele studiobanden van destijds. Tussen 17 en 18 uur brengt Extra AM de muziek uit het laatste uur van Veronica aangevuld met speciale fragmenten en jingles. Op dinsdag 31 augustus heeft Extra AM nog een mooie verrassing voor alle Veronica fans.

Marc van Amstel terug bij Easy FM

op .

marc2021Marc van Amstel is sinds zondag 8 augustus terug bij Easy FM met zijn programma ‘Marc’s Gouden Souveniers’. Marc begon zijn radio- en tv carrière in de jaren ’70 bij de zeezender Radio Noordzee. Daarna werkte Marc o.a. bij de WereldOmroep, het ANP, de TROS, Omroep Flevoland en RTV Utrecht. Easy FM is het radiostation van Almere met als presentatoren o.a. Jan van Veen en Luc van Rooij. Easy FM is te beluisteren via 95,5 FM, DAB+ en online. Het programma van Marc van Amstel is iedere zondag te horen van 8 tot 9 uur.

Veronica Special op Extra AM

op .

extram2021De Gouwe Ouwe zender Extra AM stond zondag stil bij het einde van Radio Veronica met het uitzenden van de laatste Top 40 en Tipparade in 1974. Op dinsdag 31 augustus besteed Extra AM nogmaals aandacht aan de zeezender Veronica. Dan zendt het station een Veronica Special uit. Die is afkomstig van de speciale Veronica CD die Ad Bouman en Juul Geleick maakten ter gelegenheid van de laatste Veronica reünie. Op die CD staan veel historische fragmenten uit de zeezender historie van Radio Veronica waarvan sommige nog niet eerder zijn uitgezonden.

Extra AM: Laatste Top 40 & Tipparade

op .

extram2021Het Gouwe Ouwe station Extra AM gaat op zondag 29 augustus terug naar 31 augustus 1974. Radio Veronica zond toen op haar laatste uitzenddag de Veronica Top 40 en Tipparade uit. Gepresenteerd door Lex Harding en Tom Collins. En daar heeft Extra AM de originele studiobanden van die het station op zondag 29 augustus tussen 13 en 17 uur zal uitzenden. Vanaf 17 uur heeft Extra AM een speciaal herinneringsuur aan Radio Veronica met alle muziek uit het laatste Veronica uur, aangevuld met jingles en bijzondere fragmenten.

Zeezender Dag in Museum RockArt

op .

vb90Aanstaande dinsdag 31 augustus is Museum RockArt extra geopend. Deze dag staat Veronica's boordstudio waar het ‘Laatste Veronica Uur’ zich in 1974 afspeelde centraal. De datum 31 augustus 1974 staat in Nederland bekend als "The Day the Music Died". Roemruchte zeezenders, waaronder Radio Veronica, moesten toen hun uitzendingen stoppen. Ook dit jaar wordt in Museum RockArt stilgestaan bij deze dag. Vanaf Veronica's originele boordstudio, die in Museum RockArt staat, zullen 47 jaar na dato originele programma’s en jingles gedraaid worden.

Originele Radio Mi Amigo tapes

op .

2021ond20Douwe Dijkstra blijft zich inspannen voor het veilig stellen van de historie van de zeezender Radio Mi Amigo. In de afgelopen jaren was Douwe o.a. direct betrokken bij het redden van de Mi Amigo studio’s uit Playa de Aro en werkte hij mee aan het Spaanstalige boek van Joan Perich over Radio Mi Amigo. Afgelopen week had Douwe een ontmoeting met voormalig Mi Amigo DJ Will van der Steen waar hij nog enkele ‘Mi Amigo pareltjes’ kreeg. Daarna ging Douwe met deze ‘pareltjes’ door naar de Offshore Days in Zeebrugge. Hoe dat allemaal ging schrijft Douwe zelf.

Engelse zeezenders vanaf de LV 18

op .

lv18aug2021Op 14 en 15 augustus worden de Engelse zeezenders herdacht met uitzendingen vanaf de LV 18 aan de Ha’penny Pier in Harwich. De programma’s zijn te horen in de regio Leicestershire op 1476 AM en online via de website van Carillon Radio. In de afgelopen jaren zijn diverse keren zeezender evenementen georganiseerd vanaf de LV 18. De LV 18 had ook een rol in de speelfilm ‘The boat that rocked’’. Op zondag 15 augustus is de LV 18 toegankelijk voor bezoekers. Aan boord van de LV 18 is dan ook een zeezender expositie te zien.