Caroline brengt middengolf tot leven

op .

carpbdec2021aaDe legendarische voormalige zeezender Radio Caroline brengt de middengolf weer tot leven met een forse verhoging van het zendvermogen op haar AM frequentie. Het radiostation, dat ook te beluisteren is via online streams en lokale DAB frequenties in het Verenigd Koninkrijk, zendt vanaf nu met hoog vermogen uit op 648 AM (middengolf), net zoals toen het begon als radiopiraat op zee nu 57 jaar geleden. Het zendvermogen van 1kw is nu opgevoerd tot 4kw. Dit sterkere signaal bestrijkt opnieuw Nederland, België, delen van Frankrijk en Duitsland. 


carpbdec2021bbHet signaal is in het Verenigd Koninkrijk gericht op East Anglia, de East Midlands, Kent en Sussex.

“Het mag raar lijken om de klok terug te draaien terwijl andere radiostations en de BBC afscheid nemen van de AM - en alleen Radio Caroline is gek genoeg om het te doen - maar er zit logica achter: AM radio is namelijk nog steeds duurzaam en heeft een groot bereik”, zegt Radio Caroline station manager Peter Moore.

“De meeste auto’s en zeker elk huis heeft wel een AM radio die alleen maar van de plank hoeft te worden gehaald. Al jaren proberen de industrie en de overheid luisteraars over te halen om prima radio’s weg te doen en nieuwe te kopen die anders werken, en misschien niet eens zo goed. Als je reguliere station je heeft verlaten kun je terug naar Caroline.”

carpbdec2021ccOfcom, de Britse variant van het Commissariaat voor de Media, ging eerder dit jaar akkoord met een hoger zendvermogen dat sinds vorige week in gebruik is. Een krachtige Harris zender, met een maximaal vermogen van 25kw, werd hiervoor geïmporteerd uit Nederland en geïnstalleerd op het Orfordness zenderpark in Suffolk. Hier zendt Radio Caroline het 648 AM signaal uit via een voormalige installatie van de BBC Worldservice, nu eigendom van Cobra Mist Ltd. dat Caroline aanbood het zenderpark te gebruiken.


Weblink: Radio Caroline website


Foto 1: Radio Caroline radio ship Ross Revenge, River Blackwater in England (Copyright: Radio Caroline)

Foto 2: Radio Caroline’s krachtige Harris DX25U zender die is geïmporteerd uit Nederland (Copyright: Mike Finney)

Foto 3: Radio Caroline’s 648 zendmast op het Orfordness zenderpark in Suffolk, Engeland (Copyright: Mike Finney)

Bron/tekst: Paula Shaw / Radio Caroline / MediaPages

Tags: Nieuws Archief