Radio Caroline nu met sterkere zender

op .

rossrevenge2018Radio Caroline is sinds donderdagavond 26-11 op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe sterkere zender. Op de Radio Caroline website staat sinds vrijdagmiddag 27-11 de oproep van station manager Peter Moore om ontvangst rapporten in te sturen. Er zijn al vele lovende ontvangstberichten uit grote delen van Europa, tot Duitsland en Spanje. In augustus raakte bekend dat Ofcom, de Britse telecom- en mediaregulator, toestemming had gegeven aan Radio Caroline om het vermogen van de 648 kHz vanuit Orfordness flink op te drijven.


carolineharriszenderIn september lekte uit dat de Caroline-organisatie een tweedehandszender – een oerdegelijke Harris DX25u van 25 kW – wist aan te schaffen. De installatie zelf zou pas voor het einde van het jaar zijn.
Het toegestane vermogen is zeker geen 25 kW, maar je bent nu eenmaal beter af met een zender die niet de hele tijd tegen de grenzen van zijn mogelijkheden moet draaien. Afhankelijk van de bronnen zou het door Ofcom toegestane vermogen tussen de 4 en de 10 kW ERP bedragen. Gelet op het vermogensverlies door de zeer lange kabel tussen zender en antenne en de – typisch voor AM – weinig efficiënte antennes, zal het uitgestuurde vermogen op de zender zelf wellicht hoger liggen.In elk geval is de ontvangst en de kwaliteit van het signaal sinds gisteren ook in heel België en Nederland zonder meer uitstekend te noemen, zelfs in de steden, waar de elektromagnetische storingen op de middengolf doorgaans een pak hoger liggen dan op het platteland. Zelfs ‘s nachts lijkt er veel minder fading vanwege de interferentie met de sterke zender vanuit Slovenië op 648 kHz.
Verschillende KiWi WebSDR’s in het noorden en het westen van Duitsland pikken het signaal probleemloos op en in de grootste Facebook-fangroep van Caroline postte iemand een filmpje uit Galicië, in het noordwesten van Spanje.
Ook op het Britse eiland regent het positieve meldingen, zelfs tot in het Schotse Glasgow. Wellicht zal de ontvangstkwaliteit na nieuwjaar nog verbeteren, want eind dit jaar gaat de sterke middengolfzender (750 kW) van de Tsjechische openbare omroep op de aangrenzende 639 kHz definitief uit de ether.

petermoorecarolineRadio Caroline station manager Peter Moore schrijft op de Radio Caroline website:
“We kregen de mogelijkheid om ons vermogen van de 648AM te verhogen. Dat was niet mogelijk met de bestaande Nautel AM zender. Ondanks het feit dat hoog vermogen AM zenders tegenwoordig niet makkelijk verkrijgbaar zijn vonden we een AM zender in een opslag nabij de Nederlands / Duitse grens. We brachten onze nieuwe Harris DX25 AM zender naar Essex waar we de zender hebben aangepast waarna ze werd vervoerd naar Orfordness. Dit was een zwaar en langdurig proces. Onze dank gaat uit naar het team van Cobra Mist en Howard Beer, Alan Beech en Steve Bradley. Sinds donderdagavond 25 november is onze nieuwe zender in de lucht en we hopen dat we hiermee een veel groter ontvangstgebied bereiken en zodoende meer Caroline luisteraars uit het verleden mogen verwelkomen. Op de Radio Caroline website staat een ontvangstformulier en het invullen ervan is een grote hulp voor ons, dank je wel alvast!”

Weblink: Radio Caroline


Foto 1: Radio Caroline's Ross Revenge (Copyright: Radio Caroline)

Foto 2: Radio Caroline's nieuwe Harris zender (Copyright: Ray Clark)

Bron/tekst: RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Archief