Hans Hogendoorn stopt bij NPO Radio1

op .

hanshogendoorn3Hans Hogendoorn, die al 45 jaar ‘de stem’ van NPO Radio 1 was, wordt vervangen door twee nieuwe zenderstemmen: Sander Guis en Wendy Duivenvoorde. Hans blijft nog wel de stem van Met het Oog op Morgen, Langs de Lijn en Radio Tour de France. Hans werd in 1971 door Willem van Kooten ontdekt en naar de zeezender Radio Noordzee gehaald. Hans Hogendoorn begon in 1976 met Met het Oog op Morgen bij de publieke omroep. Snel daarna werd hij de vaste zenderstem van Radio 1. Hans gaf aan journalist Peter Schavemaker een reactie over zijn stoppen als ‘zenderstem’.


Hans Hogendoorn: “Je leest het goed. Ach ooit kan je het verwachten. Er is nu ruimte voor wat anders, wie weet. Er komen veel reacties op de aankondiging van de NPO, op Radio 1 vanaf januari voor de audiovormgeving andere stemmen in te zetten.

Ik wil het graag houden bij één korte uitleg. Sinds 2007 heeft Radio1/NPO intensief mijn stem en die van Eva Zeijlstra ingezet bij de algemene vormgeving, aankondigingen en promo’s. Als vormgever wil je ‘’slijtage’’ voor zijn, het moet de aandacht blijven trekken. Dat geldt net zo bij media als kranten en tijdschriften, als bij de radio met jingles en tunes.

Veranderingen op dit gebied zijn voor luisteraars weleens moeilijk aan te nemen. Vernieuwing is gezond, ook voor het onderwerp, ‘de stem’ zelf dus. Het begrip ’eindig’ loert altijd, dat is te verwachten. De reacties op het besluit doen mij inderdaad wel iets, maar zo werkt het nu eenmaal. Het was een mooie en interessante tijd, ik zie er met plezier op terug. Bedankt, zowel werkgever als luisteraar. Overigens begon mijn medewerking bijna 4 decennia geleden bij de NOS voor Langs de Lijn en Met het oog op Morgen. Die samenwerking wordt onveranderd voortgezet”.

Bronnen: Spreekbuis / Jingleweb / Peter Schavemaker / MediaPages

Tags: Nieuws Archief