Nieuw uniek boek 'Druk met geluid'

op .

drukmetgeluid‘Flexi’s’ worden ze wel genoemd; die zeer dunne grammofoonplaatjes. Waarschijnlijk heb jij er destijds ook nog wel één of meerdere gehad. Ze werden onder meer gebruikt als reclame medium omdat ze bijvoorbeeld bij een tijdschrift konden worden ingesloten, zonder dat ze kans liepen te breken. In 1964 gebruikten The Beatles voor het eerst flexidiscs om hun fans een exclusieve Kerstwens te sturen. Zeezender Radio Noordzee gebruikte het als reclamemiddel. David Bowies Ziggy Stardust is nog in een (wat zwaardere) variant op flexidisc verschenen toen er...


...capaciteitsproblemen speelden rond de fabricage van de ‘echte’ versie. Later hebben bijvoorbeeld Alice Cooper, The Human League en Abba nog flexi discs ingezet voor promotie en er werd zelfs software op verspreid. Kortom: de flexidisc heeft een forse rol gespeeld. Aanleiding voor Pieter Jan Vink om er een naslagwerk over te schrijven. Zo’n vier jaar heeft hij eraan gewerkt en donderdag had hij een exemplaar bij zich op een reünie van radiostations in Hilversum.

Zo dun als de flexidiscs waren, zo dik is dit naslagwerk. Hardcover, A4 formaat, iets van 800 pagina’s en meer dan twee kilo zwaar! Ik heb het een tijdje doorgebladerd: indrukwekkend! De geschiedenis van de flexidisc, de geschiedenis van fabrikant Sonopresse Holland, de fabricage, en een overzicht van een gigantisch aantal discs, compleet met afbeeldingen. ‘Druk Met Geluid’ heet het. Uiteraard is het een niche markt, maar voor degenen die geïnteresseerd zijn in deze bijzondere grammofoonplaatjes is het in één klap het standaardwerk geworden. Knap!


Bestel het boek 'Druk met geluid' van Pieter-Jan Vink via de BoekenBestellen website


Foto: Pieter-Jan Vink (Copyright: René van den Abeelen)

Bron/tekst: René van den Abeelen / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel