Hoe kwam Radio Noordzee 2 in de lucht?

op . Gepost in Noordzee Archief

Radio NoordzeeEen bijzondere dag, dat was 30 september 1972 op het gebied van de zeezenders. Radio Veronica verliet die dag de 192 meter en verhuisde naar 538 meter. Nadat Radio Veronica de 192 meter verlaten had begon Radio Noordzee op 192 meter met de uitzendingen van "RNI 2". Die dag waren tevens de eerste testuitzendingen vanaf de Mi Amigo te horen. Hans Knot vraagt zich af hoe de uitzendingen van "Radio Noordzee 2" op 192 meter destijds technisch werden gerealiseerd.

HOE WAS "RNI 2" TECHNISCH MOGELIJK?
Tekst: Hans Knot in het Internet RadioCafé

Laten we ons geheugen even opfrissen en terug gaan naar 30 september 1972. Een gedenkwaardige dag want niet alleen ging Radio Veronica met één haal aan de schaal van 192 naar de 538, maar was er een testuitzending op 259 meter, het eerste signaal vanaf de Mi Amigo in de jaren zeventig van de vorige eeuw, maar ook RNI 2.

Dit station, dat slechts twee dagen (en lang niet alle uren) was te beluisteren, kwam in de ether nadat Radio Veronica was verdwenen van de 192 meter. Ik hoor nog de zender aanslaan en vervolgens was het Tony Allen die als eerste ons verwelkomde op het nieuwe station.

Hoe zat dit nu technisch gezien? Uiteraard is het duidelijk dat de reservezender aan boord van de MEBO II werd gebruikt. Maar wie kan vertellen hoe het verder technisch verliep? Ging het signaal eruit via de grote zendmast of was er een extra mastje tijdelijk geplaatst?

Post je reactie op dit verhaal van Hans Knot in het Internet RadioCafé!


Foto: Radio Noordzee's Mebo II (Copyright: Pieter Damave)