Cable One video 1989

op . Gepost in Zeezenders Archief

tommuldercableoneHet radiostation Cable One zond uit via de kabel van 8 februari 1988 t/m 30 september 1989, via een zogenaamde ‘U-bocht constructie’. Cable One werd in korte tijd populair met als DJ’s o.a. Tom Mulder en Joost den Draaijer. De NOS won echter een rechtszaak tegen de kabelexploitant van Gouda. Daardoor moesten alle kabelnetten de doorgifte van Cable One staken. Voormalig Cable One medewerker Paul Lek heeft een video over het station online gezet. Met o.a. beelden van de studio’s, het NOS Journaal over het einde van Cable One en een afscheidsfeest.


In de video zie je verder o.a. Cable One medewerkers Kas van Iersel, Dave Durham, Paul Lek, Rob van der Straaten, Tom Mulder, Pieter Damave en Yvonne Keeley.

Cable One was destijds een initiatief van Willem van Kooten en Ad Ossendrijver. Commerciële radio was in Nederland tot 1992 verboden. Buitenlandse commerciële zenders mochten echter wel via de kabel worden doorgegeven. Daarom werd de zogenaamde ‘U-bocht constructie’ bedacht, waarbij een station formeel een buitenlandse onderneming was. Cable One was een Britse onderneming, het station had Engelstalige jingles en de DJ’s spraken ‘Eurowaals’, een mengeling van Engels en Nederlands. Ook Radio 10, Sky Radio, TV10 en RTL Veronique maakten gebruik van de U-bocht constructie.

De video edit van Paul Lek is gemaakt met een VHS band van Henk van Bruggen. Nog meer Cable One herinneringen staan op deze website van Henk.Foto: Tom Mulder (video still)

Video: Paul Lek / Henk van Bruggen

Bron/tekst: Paul Lek / MediaPages

Tags: Zeezenders