Auto Radio Noordzee

op . Gepost in Noordzee Archief

Auto Radio NoordzeeOffshore Echos en Freewave Media Magazine zijn al een aantal jaren bezig met het opschonen en digitaliseren van het krantenarchief. Daarbij komen soms opmerkelijke zaken naar boven. Zoals een, in januari 1972 in opdracht van de zeezender Radio Noordzee, uitgevoerd onderzoek over de radio beluistering in de auto. Hilversum 3 stond in de uitslag van dit onderzoek op de 1e plaats, gevolgd door Radio Noordzee en Veronica. Opmerkelijk zijn de verschillende percentages bij elkaar opgeteld: 182%!

AUTO RADIO NOORDZEE
Tekst & scan: Hans Knot

Laten we eens terug gaan in de tijd naar het jaar 1972, de tijd dat we ons nog behielpen van een electrische telmachine, die verbonden door een kabel naar een stopcontact, ons de mogelijkheid gaf eenvoudige berekeningen te maken, die vervolgens zichtbaar op de zogenaamde telrol konden worden afgelezen. In samenwerking tussen Offshore Echos en Freewave Media Magazine wordt al een aantal jaren gewerkt aan opschoning en digitalisering van het krantenarchief. Op die manier komen ook heel wat vergeten berichten boven water, waarbij dit keer een zeer opmerkelijke van 21 januari 1972, waar helaas destijds de bron niet van werd vermeld.

Het betreft een onderzoek onder automobilisten, die in het bezit waren van een autoradio en hun beleving van het radioluisteren. Uitgevoerd door een toen gerenomeerd onderzoeksbureau in opdracht van de leiding van Radio Noordzee leverde het onderzoek een opmerkelijk totaal percentage op, als het ging om de populariteit van de stations. In plaats om op 100%, zoals gebruikelijk, uit te komen hebben de onderzoekers het magische getal van 182% behaald.


Klik op de kleine afbeelding rechtsboven voor weergave in groot formaat


Bron: Hans Knot