Excuusbrief over brand Mebo II (2)

op . Gepost in Noordzee Archief

Peter JagerVoormalig Mebo II kapitein Jan Harteveld heeft begin deze maand een destijds verstuurde excuusbrief, van de drie duikers die op 15-5-1971 de brand aan boord van het zendschip veroorzaakten, openbaar gemaakt. Op 3 januari j.l. publiceerden we een verhaal van Hans Knot hier over, met de bewuste excuusbrief en reacties van kapitein Jan Harteveld en Hans Hogendoorn. Vandaag kunnen we een reactie van voormalig Radio Noordzee medewerker Peter Jager publiceren.

DE REACTIE VAN PETER JAGER
Tekst: Peter Jager

Een reactie op het overlijden van Tom van der Linden en zijn excuusbrief aan kapitein Harteveld.
Van bemanningsleden van de ploeg, die niet aan boord was tijdens de bomaanslag (er waren 2 ploegen, die elkaar afwisselden) heb ik begrepen dat Tom van der Linden hen achteraf tijdens een bezoek aan de MEBO II (!) heeft verteld dat hij alleen maar op het voorstel van Bull Verwey is ingegaan omdat hij (vooral doordat hij niet betaald werd door MEBO Ltd) zeer ernstig in geldnood zat. Tijdens de beslissing en mogelijk ook de aanslag zou er sprake geweest zijn van alcoholgebruik, anders zou hij het waarschijnlijk niet hebben gedaan. Hij kende de meeste opvarenden van de MEBO II goed en het was zeker niet zijn bedoeling om persoonlijk leed te veroorzaken. Zo zou de bom bewust niet op de olieleiding maar op een waterleiding zijn geplaatst. Dat er toch zo'n grote brand is ontstaan zou volgens leden van de 'andere' bemanning te wijten zijn aan niet adequaat ingrijpen.
Er zijn overigens wel meer voorbeelden waarbij de bemanningsploegen niet zo positief over elkaar spraken, bijvoorbeeld over het kwijtraken van de grote reddingsboot, waarmee wel eens naar het Scheveningse strand werd gevaren. De ene ploeg had het over de enorme stommiteit van iemand uit de andere ploeg, die de boot niet goed had vastgemaakt, waardoor deze de oceaan op dreef. Het bewuste bemanningslid uit de andere ploeg heeft mij verteld dat hij de boot bewust heeft losgemaakt omdat hij het er niet mee eens was dat naar het strand werd gevaren.


DE REACTIE VAN HANS HOGENDOORN
Tekst: Hans Hogendoorn (in Zeezender Nieuwsgroep)

Hans Hogendoorn41 jaar lang, sinds de aanslag op de Mebo II, wisten wij niet beter of de daders hebben nooit excuses gemaakt.
De belangrijkste man van de drie, Tom van der Linden, is vorige maand overleden. Nu duikt er een briefje op van zijn hand, uit augustus 1971, waarin hij en zijn twee companen wel degelijk excuses maken aan de toenmalige kapitein. Die heeft alleen vergeten, dat ook aan ons te vertellen. Totdat vandaag (2-1-2012) Hans Knot alsnog dat briefje van hem kreeg:

ExcuusbriefScheveningen, 16 augustus 1971
Aan: Kapitein Harteveld en de bemanning van de Mebo II
Langs deze weg willen wij u onze welgemeende excuses aanbieden voor het persoonlijke ongerief dat wij u hebben bezorgd.
Wij hopen dat u onze excuses wilt aanvaarden en dat u begrepen hebt dat deze aanslag niet tegen u gericht was; we hebben dan ook maatregelen genomen om persoonlijke ongelukken te voorkomen.
Tevens hopen wij dat u een beetje kunt begrijpen hoe wij tot deze daad hebben kunnen komen.
w.g.
Tom van der Linden
Jan Plat
Willem van Poelgeest

Hiermee is alles inderdaad wel afgesloten.


Lees ook:
"Tom van der Linden overleden" (MediaPages, 24-12-2011)
"Excuusbrief over brand Mebo II (1)" (MediaPages, 3-1-2012)


Bronnen: Peter Jager, Hans Hogendoorn, Jan Harteveld, Hans Knot
Foto 1: Peter Jager aan boord van de Mebo II (Copyright: Pieter Damave)
Foto 2: Hans Hogendoorn aan boord van de Mebo II (Archief: Hans Hogendoorn)
Foto 3: Excuusbrief (Archief: Jan Harteveld)