Het verbod op "El Paso" op RNI

op . Gepost in Noordzee Archief

RNI directeur John de Mol sr.John de Mol (sr.) was in de jaren 70 directeur van de zeezender Radio Noordzee. Daarvoor was John de Mol (foto) succesvol als zanger en had o­nder andere een hit gescoord met het nummer "El Paso". Als directeur van Radio Noordzee verbood John de Mol om zijn oude hit te draaien op de zeezender. Hans Hogendoorn (Hans ten Hoge) "waagde" het om een fragment van het nummer te gebruiken in een spot op RNI.

HET VERBOD OP "EL PASO" OP RADIO NOORDZEE
Tekst: Hans Knot - Afbeelding: Archief Hans Knot

We hebben het al een paar keer laten terugkeren in interviews of herinneringen. Maar waren de verhalen waar? Soms gaat de waarheid op de loop met fantasie maar ook gebeurt het dat het verhaal van x door z wordt opgeblazen dan wel nog mooier wordt gemaakt dan het is. Recentelijk zag ik, in zwart wit, in een programma op een van de themakanalen het nummer 'El Paso' voorbij komen in de man in 'grijs' en dacht toen meteen aan die zeer bescheiden Hans ten Hoge, dan wel Hans Hoogendoorn, die het toch maar even lapte door het nummer, tenminste een fragmentje te gebruiken voor een spot in een programma op Radio Noordzee. Hoezo hij durfde het? Wel de man in grijs daarmee is John de Mol sr. bedoeld. Decennia een zingende ster maar die opeens in een andere functie niets meer met zijn verleden te maken wenste te hebben. Het draaien van voornoemde song en andere successen van Mol sr. werden door hem persoonlijk verboden. Was het grootspraak of waarheid. Het laatste want bijgaand het bewijs uit 1973.


Hans Hogendoorn stuurde de o­nderstaande reactie op dit verhaal:

"Het verhaal gaat dat John de Mol, toen hij de eerste tonen van El Paso (in dat spotje) hoorde, zichtbaar driftig-rood begon aan te lopen. In de tweede maat had hij zijn hand al op de hoorn van de telefoon, toen mijn tekst ('Hé, amigo...'etc.) klonk en het hem duidelijk werd. Wat waren wij soms rotjongens. Het verbod was er al vanaf het begin, dus vreemd dat het pas zo laat alsnog in de krant kwam. Ze hadden zeker een stoplap nodig..."