Een bezoek aan de Mebo II

op . Gepost in Noordzee Archief

De Trip Tender langszij de Mebo IIIn het maart en april 1973 plaatste het maandblad Muziek Parade een wedstrijd waar bij de lezers de namen van zangers en zangeressen uit die tijd moesten raden. De winnaars kregen een verzorgde dag als prijs met o­nder andere een bezoek aan de Radio Noordzee studio's aan land en aan het zendschip Mebo II (foto). Marga de Milliano was één van de winnaars. Hans Knot neemt o­ns mee terug naar 1973.

EEN BEZOEK AAN DE MEBO II
Tekst: Hans Knot - Afbeeldingen: Archief Hans Knot

Bladerend door mijn knipsels van 1973, een heel grote stapel en misschien wel het jaar met de meeste knipsels in het archief, kwam ik ook een aantal ingezonden brieven tegen. o­ndermeer van ene Peter van den Berg. Hij was een trouw luisteraar van de zeezenders en zou spoedig daarna de kolommen van de Volkskrant vullen over veel o­nderwerpen, waaronder de berichten over de zeezenders. Peter is inmiddels ‘in ruste’ en geniet van het verleden. Maar ook de meer o­nbekendere lieden voor de doorsnee lezer komen terug in de ingezonden rubrieken. Zo kwam ik de bijgesloten knipsel tegen in de ‘Studio’ het omroepblad van de KRO en wel in 1973.

Onderaan de ingezonden brief staat de naam van Marga de Milliano (afbeelding). Niet zomaar een lezer maar ook een fervent aanhanger van de zeezenders, met in het bijzonder Radio Noordzee alias RNI. Het was Charles van Doorneweerd die haar, zonder haar te kennen, o­ndermeer tegen het lijf liep. Peter Koelewijn was erbij en Nico Haak. Maar ook andere winnaars van de Muziek Parade wedstrijd. Een dagje MEBO II was de verdienste. Deze steekwoorden kwamen meteen bij me op toen ik haar naam weer – het zei na jaren – tegenkwam in de ingezonden brief. Ik vraag me af of Charles die bewuste dag in 1973 trouwens zelf ook foto’s heeft gemaakt. En zo ja of hij ze voor me kan scannen..

Er werd door Muziek Parade een prijsvraag uitgeschreven die twee maanden achter elkaar vijf winnaars, dus tien in totaal, opleverden. Men moest namen raden van respectievelijk zangeressen en zangers uit die tijd. Deze waren opgetekend door Wim van Antwerpen uit ’s Gravendeel (afbeelding). In zowel het maart als april nummer waren ze in 1973 in Muziek Parade afgedrukt. De gelote winnaars kregen een verzorgde dag als prijs, die bestond uit een bezoek aan de landstudio’s in Naarden, in de ochtenduren. Vervolgens werd in de middag de MEBO II, het gekleurde zendschip van RNI, aangedaan. In de avonduren werd er een stukje gegeten in een restaurant in Scheveningen. Voor die personen, die werden uitgeloot, waren er nog tweede prijzen (1 LP elk voor 10 verschillende personen) en als derde prijs een jaarabonnement op Muziek Parade (ook voor 10 personen).