Het einde van Radio Noordzee

op . Gepost in Noordzee Archief

Scheveningse kade in afwachting van de RNI tendersArdy Notenboom stuurde o­ns de foto hiernaast. De foto is door Ardy op 1 september 1974 gemaakt in de Scheveningse haven. De vraag van Ardy bij de toegestuurde foto: "wat gebeurt er precies op de foto". Hans Knot herinnert zich dat de foto gemaakt moet zijn enige tijd voor dat de Mebo 1, de Eurotrip en de Trip Tender met aan boord de RNI medewerkers de haven zou binnen lopen. Hans gaat terug naar 1 september 1974.

HET EINDE VAN RNI
Tekst: Hans Knot - Foto's: Ardy Notenboom en Archief Hans Knot

Kade Scheveningen in afwachting van de RNI tendersArdy Notenboom schreef. na op internet gesurfed te hebben en Mediapages te hebben gevonden: 'In September 1974 maakte ik de bijgaande foto. Die foto (strookje negatieven) heb ik gestuurd aan het tijdschrift "Bromfiets" omdat er zulke leuke oude brommers op staan. Deze foto zal als middenplaat worden gepubliceerd in een van de volgende nummers. Nu vroeg de redacteur van het blad me: "Wat stelt die foto eigenlijk voor"?

Binnenkomst ScheveningenIk heb die foto gemaakt in de haven van Scheveningen, op de namiddag dat het zendschip van Radio Veronica, of van Radio Noordzee de haven binnenliep. De details van die gebeurtenis ben ik vergeten. Kan jij mijn geheugen opfrissen?

DJ's en bemanning Radio NoordzeeHans Knot haalt de herinnering naar boven: 'Deze foto is genomen op het moment dat het nog wel enige tijd duurde alvorens de MEBO I,één van de bevoorradingschepen als wel de Eurotrip en Triptender de haven van Scheveningen binnenliepen. Het was tegen het einde van de zondagochtend, 1 september.

Want toen het eenmaal wel zover was stonden duizenden luisteraars hun zo geliefde deejays op te wachten om ze nog eenmaal te kunnen verwelkomen. Het was een gedrang van jewelste toen de schepen eenmaal aankwamen en de deejays als grote helden werden binnengehaald. Het einde van 4,5 jaar luisterplezier met uitzendingen 'on AM, FM and shortwave' met 220 meter in de middengolf als de absolute publiekstrechter voor Radio Noordzee.

Laatste tripHet merendeel van de Nederlandse deejays was vergezeld van genodigden op 29 augustus 1974 uitgevaren om de laatste uitzenddagen live vanaf het zendschip voor de kust van Scheveningen mee te maken. Officiële uitnodigingen waren destijds in opdracht van John de Mol sr verzonden.

UitnodigingVoor diegene die eerder afscheid wensten te nemen en niet meegingen aan boord van het zendschip was er nog een laatste oorlam met deejays en verdere personeel te drinken en wel op woensdag 28 augustus 1974 in het studiocomplex in 'De Hofstede' Oud Bussum.


Foto 1: Kade Scheveningen in afwachting van RNI tenders (Copyright: Ardy Notenboom)
Foto 2: Binnenkomst Scheveningse haven van de RNI tenders (Archief: Hans Knot)
Foto 3: DJ's en bemanning van Radio Noordzee (Archief: Hans Knot)
Foto 4: De laatste trip (Archief: Hans Knot)
Foto 5: Uitnodiging (Archief: Hans Knot)