Herinneringen aan Carl Mitchel

op . Gepost in Noordzee Archief

Carl MitchellHans Knot werd begin maart benaderd door mevrouw Hoodle van Leeuwen. Eind jaren zestig verhuurde deze mevrouw kamers aan artiesten en DJ's. Eén van hen was voormalig Caroline en RNI DJ Carl Mitchell. Carl Mitchell is begin 1971 naar Denemarken vertrokken met achterlating van zijn persoonlijke spullen in de kamer. Carl Mitchell is begin jaren 90 overleden en zijn persoonlijke spullen zijn nu overgedragen aan Hans Knot.

HERINNERINGEN AAN CARL MITCHELL
Tekst & foto's: Hans Knot

Herinneringen Carl MitchellBegin maart werd ik gebeld op mijn antwoordapparaat op de universiteit te Groningen nadat ene mevrouw Hoodle van Leeuwen een artikel over mij gelezen had in de NRC. Ze zei direct dat ze mijn naam al eerder was tegengekomen en mij dringend wenste te spreken. Ze had al eerder proberen te achterhalen waar ik woonde en het betreffende artikel gaf aan dat ik bij de Universiteit Groningen werkte. Woonachtig aan de Prinsengracht in Amsterdam, eind jaren zestig, had ze samen met haar echtgenoot Tom kamers verhuurd aan artiesten, balletdansers en deejays. Dit om de hoge hypotheekkosten te kunnen dragen. De laatste groep was afkomstig van het stopgezette Radio Caroline en hun vrienden. Eén van de deejays had tot begin1971 een kamer gehuurd en was naar Denemarken vertrokken met de uiterste wens spoedig terug te komen om zijn persoonlijke bezittingen terug te halen en bovendien zijn huurschuld van rond de 800 gulden te betalen.

Herinneringen Carl MitchellTot en met maart 2006, dus 35 jaar later, was de schuld nooit ingelost, o­ndanks diverse correspondentiestukken en beloftes gedurende de jaren zeventig. Mevrouw Hoodle vertelde dat ze nooit het zo ver had kunnen laten gaan het achtergelaten materiaal weg te gooien, hoewel echtgenoot Tom diverse malen het wel van plan was. De spullen bestaan uit honderden aan de deejay gerichte brieven in de tijd van Caroline en RNI, tientallen singles, foto’s, recorder tapes, een met de hand uitgeschreven interview met John en Yoko, afgenomen door Robbie Dale, brieven van bedrogen luisteraars die geld aan de betreffende persoon hebben gestuurd, zijn manchetknopen, promotieplaten, rekeningen, oproep voor militaire dienst VS leger en vooral veel persoonlijke aantekeningen, gedichten en een verslag van zijn belevenissen aan boord van de MEBO II.

In een eerder telefoongesprek met Hoodle werd gevraagd of ik wist waar de betreffende persoon woonde en helaas moest ik haar vertellen dat de voormalige RNI en Caroline deejay in de begin jaren negentig is komen te overlijden. Uiteindelijk kwamen we overeen dat ik naar Amsterdam zou komen de persoonlijke eigendommen op te halen, hetgeen vandaag is gebeurd. Als het betreden van een schatkamer aan informatie kan ik vertellen dat het persoonlijke archief van David Carmichael, aka Carl (Carlos) (The weird beard) Mitchell, nu in mijn bezit is waarbij het vooral leuk is terug te vinden dat er ook nog enig foto en briefmateriaal bij is uit de periode eind 1969 begin 1970 dat Carl in Groningen werkzaam was in de discotheek de Berenkuil. Inclusief een dreigbrief van zijn huiseigenaar eind zomer 1971 wegens hoge achterstallige huurschuld. o­ngetwijfeld zal ik in de toekomst het één en ander openbaren over dit opmerkelijke archief.