Mart Smeets, sport en Radio Noordzee

op . Gepost in Noordzee Archief

Mart SmeetsNaar aanleiding van vragen van bezoekers van MediaPages over de foto van Mart Smeets in één van de foto gallery's over Radio Noordzee op deze site schreef Hans Knot een mooi stukje geschiedenis. Hans duikt in de geschiedenis van de zeezender Radio Noordzee en de sport programma's op dat station en komt Mart Smeets tegen.

MART SMEETS, SPORT EN RADIO NOORDZEE
Tekst: Hans Knot

Mart SmeetsMart Smeets heeft als free lancer tussen 1972 en 1974 bij Radio Noordzee gewerkt, terwijl hij ook voor diverse kranten o­ndermeer De Tijd schreef en af en toe free lance medewerker was bij Studio Sport en Langs de Lijn.

Hij was medepresentator van Ad Sport en Sport Wereld samen met Nico Steenbergen en tal van andere medewerkers, die later in Hilversum terecht kwamen.

Bij Noordzee kwam hij o­ndermeer Ferry de Groot tegen, nu al weer jaren de baas van Langs de Lijn.

Mart SmeetsDe foto is genomen door Rob Bakker in Groningen toen Mart een keer op bezoek was bij een basketbal toernooi en ik naast mijn werk als journalist over radio me ook nog bezig hield met ziekenomroepwerk en een van mijn collegas aldaar hem heeft geinterviewd.

AD Sport en Sport Wereld was een vooruitblik in verhalen, interviews en commentaren op 'het komende weekend' en werd altijd op de vrijdagavond opgenomen in de studio's aan land van Radio Noordzee in Naarden. De tape werd vroeg in de ochtend per auto en vervolgens per tender naar het zendschip gebracht waar het voor uitzending werd gebruikt op de zaterdagochtend.

Mart SmeetsHet was niet het enige sportprogramma op Radio Noordzee destijds want op de zondagmiddag was er ook nog een tijd 'Driemaster Sport' waarin niet alleen muziek maar ook het sportnieuws van de zondag werd gevolgd.

Eerlijkheidshalve kan gesteld worden dat hierbij dankbaar gebruikt werd gemaakt van de transistorradio en cassetterecorder. Men luisterde gewoon naar het sportprogramma van 'Het Hilversumse' en bracht de uitslagen dan wel standen van de diverse sportactiviteiten andermaal rechtstreeks vanaf de Noordzee.

Copyright foto's: Rob Bakker