Radio Delmare's Morgenster wordt zeilschip

op . Gepost in Delmare Archief

De Morgenster in 1973De voormalige haringlogger Sch 324, beter bekend als de Morgenster (foto) van Radio Delmare, wordt omgebouwd tot een trainingsschip voor de zeilvaart. Eigenaar van de Morgenster is Harry Muter die zelf ook de afbouw voor zijn rekening neemt. De Morgenster heeft jarenlang Scheveningen als thuishaven gehad. Het meeste staalwerk voor de ombouw heeft o­nlangs in Urk plaatsgevonden, de afbouw wordt in Den Helder gedaan.

De Morgenster krijgt twee masten en wordt net als bij een brik vierkant getuigd. Eenmaal afgebouwd zal het vaartuig er heel authentiek uitzien . Veel aandacht wordt hierbij besteed aan de tuigage. De Morgenster zal worden ingezet voor het maken van zeiltochten met groepen mensen.

Harry Muter verwacht de afbouw van zijn zeiltrainingsbrik voor de grote zeilmanifestatie, die in de zomer van 2008 in Den Helder wordt gehouden, te hebben afgerond. De Morgenster ligt achter bioscoop Utopolis in het bassin van de Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder afgemeerd, op de plek waar eerst jarenlang het zeilschip Peace heeft gelegen. 

Het schip werd in de haven van Maassluis in 1981 in beslag genomen door Justitie op verdenking van een zendschip. Na twee jaar procederen bleek de inbeslagname o­nrechtmatig en werd ze teruggeven aan de Rotterdamse eigenaar, de zanger Ray Statson (René Stolk).

De Morgenster was de laatste 'echte Nederlandse 'zeezender stuiptrekking. In 1984 zou vanaf de Ross Revenge nog Radio Monique gaan uitzenden. Deze organisatie huurde 'slechts' zendtijd bij een Engelse organisatie en heeft dus niet zelf een schip uitgerust.

Het is jammer dat Sjef van Oekel niet meer o­nder o­ns is, want die heeft ooit een magistrale uitzending vanaf de Morgenster verzorgd met Radio Stereo Petat:

http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME01/Radio_Stereo_Petat.shtml

Voor meer info over de Morgenster:
http://www.vaart.nl:80/log/pivot/entry.php?id=1047&w=vaartbedrijfsnieuws

of
http://www.scheveningen-haven.nl/info/schepen/schepen2/sch324.htm


Foto: De Morgenster in 1973 (Archief: Jan Kat)