Radio Capri vanaf Delmare zendschip

op . Gepost in Delmare Archief

Zendschip MartinaIn het interview dat Rob Olthof in 1980 met Gerard van Dam had wordt gesproken over een poging van Herman de Graaf om Radio Capri op te starten vanaf de Martina. Over deze poging is zeer weinig bekend, alleen dat het plaats vond in oktober 1979 en dat Herman de Graaf in die tijd ook programma's maakte voor Radio Caroline. Leendert Vingerling schreef een boeiend en gedetailleerd verhaal over Radio Capri. Nu met nieuwe foto's!

RADIO CAPRI SNEUVELDE DOOR DICHTE MIST
Tekst: Leendert Vingerling

Inbeslagname boot bureau Ouddorp 8 oktober 1979Wat de plannen om Radio Capri op te starten vanaf de Martina waren , weet ik niet exact meer, maar het verkeerde wel in een vergevorderd stadium. Ik werd begin oktober 1979 benaderd om een tripje te maken naar de Martina. Ik was blijkbaar nog de enige die nog wist waar het schip voor anker lag.

Het was een hele organisatie, maar het lukte om allemaal op tijd in de haven van Stellendam te zijn. Het bootje op de trailer werd op de sleephelling gereden en gleed daarna rustig in het water. Aan boord van het piepkleine polyester bootje werd een hele lading aan tapes, platen etc. ingeladen en stapten ook nog eens zes (!!!) personen.

Na de sluizen te zijn gepasseerd bleek de zee zo vlak als een spiegel. Volop optimisme aan boord en de 20 pk tufte heel langzaam richting de Maasvlakte waar de Martina de laatste weken voor anker lag.

Het was een prachtige nazomerdag in oktober die plotseling roet in het eten gooide. Er kwam door de afkoeling op zee een enorme dichte mist opzetten, waarop besloten werd terug te varen. De ervaring had geleerd dat met slechts vijf meter zicht het schip nooit gevonden zou kunnen worden. We zouden de volgende dag, maandag, wel weer een poging wagen.

Peter van de Holst en Leendert Vingerling 1979Aan boord bevond zich ook een Hilversummer. Volgens mij was het Peter van de Holst. Die vertelde dat hij in opdracht van Herman de Graaf naar boord ging om poolshoogte te nemen en de boel op te starten voor een nieuw station. Ergens is ook de naam Benelux Radio blijven hangen.

AD 9 oktober 1979Terug in de sluizen van Stellendam lag een douaneboot, die ook binnen was gelopen vanwege de mist. We moesten een half uur wachten en het viel me op dat de douane beambten opvallend veel interesse in o­ns toonden .Wij zagen er met zes man in een veel te klein bootje natuurlijk wel erg 'vreemd' uit. o­ngewassen, o­ngeschoren en in vuile kleren getooid.

Eenmaal door de sluis werd de boot weer op de trailer getrokken en net toen die klus geklaard was kwam de politie informeren waar 'we' mee bezig waren. Er bestond namelijk een vermoeden van drugssmokkel.

Kapitein Hans Keers was toevallig even 'pissen' en toen hij terugkwam zag hij in de verte de bui al hangen en smeerde hem direct. Vier mannen en een vrouw waren de klos en werden een nacht in de cel van Ouddorp opgesloten en voorgeleid aan de officier van Justitie. Iedere twee uur werd één van o­ns o­ndervraagd door o.a. John Roth. Maandag om precies 12.00 uur mochten we
weer vertrekken.

Bewijs van o­ntvangst tenderbootHet bootje werd in beslag genomen en dat betekende de genadeklap. De geest was uit de fles. De laatste poging om nog iets doen mislukte, het geld was op en iedereen had er genoeg van. Niet veel later liep de Martina de haven van Stellendam binnen.

Radio Capri sneuvelde door zware mist...


Foto 1: zendschip Martina (Copyright: Jan Kat)
Foto 2: inbeslagname boot bureau Ouddorp 8 oktober 1979 (Copyright: Leendert Vingerling)
Foto 3: Peter van de Holst en Leendert Vingerling 1979 (Copyright: Leendert Vingerling)
Foto 4: AD 9 oktober 1979 "Delmare medewerkers opgepakt" (Copyright: Leendert Vingerling)
Foto 5: bewijs van o­ntvangst tenderboot (Copyright: Leendert Vingerling)