Machtsovername Radio Delmare

op . Gepost in Delmare Archief

Leendert Vingerling tijdens de machtsovername aan boord van de MartinaHet was zaterdag 12 augustus 2006 precies 27 jaar geleden dat er aan boord van de Martina, het zendschip van Radio Delmare, een machtsovername werd gepleegd. Leendert Vingerling was de aanstichter er van, samen met Delmare DJ Kees 'Kaas' Mulder. Leendert Vingerling kijkt vandaag terug op de gebeurtenissen van die dag en wat er aan vooraf ging. Met exclusieve foto's en krantenknipsels.

ALS DE DAG VAN TOEN.....
Tekst & foto's: Leendert Vingerling

'..Als de dag van toen hou ik van jou. Misschien oprechter en bewuster trouw...'

Johan Rood, Leo Vreugdenhil, Leendert Vingerling en Gerard van DamDit is de beginregel van het bekende refrein van Reinhard's Mey grote hit. Ik moest er aan denken toen ik vanmorgen opstond. Toen deze week bekend werd dat de as van de overleden Delmare discjockey Rob van der Meer is uitgestrooid op de plek waar de Martina ooit lag, gingen mijn gedachten weer terug naar 1979. Het is net wat Jan Parent o­nlangs zei:..' Iedere dag heb je wel een momentje dat je aan de zeezenders denkt'

Zo ook vandaag. Het is namelijk precies 27 jaar geleden dat aan boord van de Martina, het zendschip van radio Delmare, een machtsovername werd gepleegd. Ik was de aanstichter er van, maar had Kees 'Kaas' Mulder aan mijn zijde. 

Kees Kaas Mulder en Ronald BakkerHet is een verhaal dat niet in een paar regeltjes kan worden verteld, maar het kwam er op neer dat er chaos heerste in de Delmare organisatie. Door de o­nvrijwillige partnerruil tussen de vrouwen van Gerard van Dam en machinist Leo Vreugdenhil o­ntstond er een machtsvacuüm. 'Leider' Gerard was o­ndergedoken uit angst voor een aanslag op zijn leven door Leo en liet niets meer van zich horen. En Leo had geen zin meer om nog maar één hand uit te steken naar het schip. Er kwam geen geld meer binnen en daardoor lag ook de noodzakelijke bevoorrading stil.

Deze situatie was al een paar weken gaande en ik vond dat dit zo niet langer meer kon voortduren. Een week eerder had ik Ronald Bakker al van het schip gehaald, want het uitzicht was troosteloos. Johand Rood en kapitein Hans Keers bleven achter.

Kranten artikelOm aan de situatie een einde te maken besloot ik de koppen bij elkaar te steken en zelf maar het initiatief in handen te nemen. De opzet was om naar boord te gaan en mede te delen dat er van nu af aan een 'ander' Delmare zou klinken, met een nieuwe en betere organisatie. We zouden het  voortaan zonder Gerard van Dam doen, want die liet iedereen gewoon 'barsten'.

De stemming zat er goed in toen we om acht uur live van boord begonnen te presenteren. We zouden dat de hele dag doen, maar de wind begon op te steken en het te kleine tendertje maakte al behoorlijke klappen tegen de Martina. Doordat er geen enkele ballast in Martina zat en alle tanks leeg waren, was het schip net een notedop dat schommelde op iedere rimpeling van de zee. Geen pretje voor de lege maag dus.

Kranten artikelTegen twaalven werd de knoop doorgehakt, want ik kreeg last van zeeziekte. Alle spanning, o­nvoldoende slaap en slecht eten braken me op. In overleg stelden we een verklaring op, die Kees Mulder voorlas.

De wind begon dermate aan te wakkeren, dat we zo snel mogelijk moesten vertrekken, anders zou de tender stuk slaan en we voor eeuwig veroordeeld zijn om aan boord te blijven. Bij terugkomst in de buurt van Ouddorp wachtte o­ns een nieuwe verrassing. Gerard was uit zijn schuilplaats gekropen en kwaad van woede naar de plek gereden waar mijn auto en trailer stond. Hij had de boottrailer 'gestolen' en de oliedop en bougies van het motorblok van de auto weggegooid.

Wat een mooie dag had moeten worden werd dus een drama. De ommekeer voltrok zich blijkbaar minder gemakkelijk dan we hadden gehoopt.

Zondag 12 augustus 1979: '..En wat, wat er ook gebeuren mag. Ik hou nog meer van jou, als toen die dag...'


Foto 1: Machtsovername aan boord van de Martina met Leendert Vingerling (Jan Olienood)
Foto 2: Johan Rood, Leo Vreugdenhil, Leendert Vingerling en Gerard van Dam
Foto 3: Kees 'Kaas' Mulder maakt Ronald Bakker duidelijk dat de situatie troosteloos is
Foto 4: Artikel: "Discjockey's Delmare bezetten piratenschip" (Binnenhof 13-8-1979)
Foto 5: Artikel: "Disckjockey's grijpen macht op radiopiraat" (AD 13-8-1979)