Groningse coasters als zendschip

op . Gepost in Zeezenders Archief

AegirEnkele weken geleden schreef Hans Knot een uitgebreid verhaal over de herkomst van de MV Lucky Star. De Lucky Star, het zendschip van de Deense zeezender DCR, werd gebouwd in Groningen. Paul de Haan gaat in deze nieuwe bijdrage verder in op de herkomst van een aantal zendschepen. Met unieke foto's.

Geen zee te hoog voor Groninger coasters
Tekst: Paul de Haan

Het begrip "Groninger Coaster" gaat verder dan de honderden schepen voor de kustvaart die tussen 1920 en pakweg 1970 zijn gebouwd op de werven in de Provincie Groningen. Vele binnenschippers in die vroege dagen hadden de behoefte de binnenwateren te verlaten en met schepen vracht te brengen en te halen uit Duitsland, Denemarken en Zweden. o­nmogelijk met een niet zeewaardig binnenschip. Uit deze behoefte werden schepen o­ntworpen die zeewaardig waren maar tevens vracht als het ware voor de deur konden leveren. Via de Wad en Sontvaarders van rond de 250 ton kwam men tot het o­ntwerp van de klassieke Groninger Coaster met in die dagen een maximum tonnage van 500 ton.

In de mid 70er jaren was het gebeurd met dit scheepstype, een ander type schip was gewenst, de containers kwamen om de hoek kijken. Voor een prikje waren ze te koop, vaak vele jaren al opgelegd. De meeste verdwenen naar de sloop, tientallen werden omgebouwd tot zandzuiger, enkelen kwamen in de zuidelijke wateren terecht en de echte geluksvogels o­nder deze coasters werden omgebouwd tot radio zendschip. De Mebo, King David, Aegir, the Peace ship en de Lucky Star van DCR. De Mebo is wel niet gebouwd in Groningen, echter ze behoort tot de Groninger coasters. Vele werven in Nederland en in Duitsland namen het basis o­ntwerp van de Groninger coasters over en beschouwden het als een standaard.

TaurusVan de Lucky Star zijn weinig fotos gepubliceerd. Toch is er nu een foto boven water die, voor zover mij bekend, niet eerder is geplaatst. Een luchtfoto uit 1946 toen op de boeg de naam Taurus stond.

Tevens nog enkele fotos van the Peace ship als Rolf, Westpolder en Cito.

Rolf Westpolder Cito

Tenslotte nog een foto van de Aegir varend door het Groninger Eemskanaal.

Aegir

Voor het beschikbaar stellen van deze foto's gaat mijn dank uit naar Jelle Bijlsma.

Op de website Groninger Kustvaart fotos van klassieke Groninger Coasters.

Copyright: Paul de Haan 1074

Met dank aan Martin van der Ven.