Herinnering aan Capital Radio

op . Gepost in Capital Archief

Berthe BeydelsAls we terugkijken naar de geschiedenis van de zeezenders in de vorige eeuw, dan zal het iedereen direct opvallen dat het percentage vrouwen, betrokken bij dergelijke radioprojecten, veel lager lag dan die van de mannen. Maar er was toch een radiostation waar meer vrouwen dan mannen waren betrokken, waarbij zelfs de vrouwelijke bemanningsleden vielen onder de vlag van de Liechtensteinse marine, daar het zendschip King David onder de Liechtensteinse vlag was verankerd.

Niet dat Liechtenstein omliggende wateren had om een marine in dienst te hebben. Op de King David was Capital Radio gehuisvest, dat met een vermogen van 1 kW via de 270 meter haar uitzendingen in een deel van 1970 verzorgde. Capital Radio was opgezet door The International Broadcasting Society en de belangrijkste personen in de directie waren de Canadees Timothy Thompson en zijn echtgenote Berthe Beydels. Beiden hadden elkaar in de jaren zestig van de vorige eeuw leren kennen toen ze een werkcontract hadden bij Radio Nederland Wereldomroep.

Exclusief voor Mediapages heeft Hans Knot deze foto van Berthe Beydels vrijgegeven, afkomstig uit de tijd dat ze nog werkzaam was bij Radio Nederland.


Bron/tekst: Hans Knot

Foto: archief Hans Knot