Zoektocht naar de Norderney zenders

op .

538 zendskristalNadat ik op de nieuwsgroep "nl.medio.radio.zeezenders" een vraag had gesteld over de zenders aan boord van de Norderney, en het bereik daarvan; kwamen er veel reacties. Het een en ander heeft ertoe geleid dat er op o­nder andere MediaPages dat een apart stukje aan gewijd is. Mijn zoektocht ging verder: ik heb een mail gestuurd naar de fabrikant van de zenders, Continental Electronics in Dallas, USA.

In eerste instantie konden ze me daar  niet verder helpen. Maar de heer Hutson van Continental Electronics bood mij aan om research te plegen.

Veronica zendersPas nadat ik de heer Hutson had gewezen op de foto's van de zenders aan boord van de Norderney (Juul Geleick, op MediaPages) kreeg ik een mail van hem terug met de mededeling dat het volgens hem ging om een Continental Electonics 315 C (5 kW) of een 316 C (10 kW) zender. Men was bij CE zeer vereerd te vernemen dat 30 jaar na oplevering van een zender, er mensen zijn die intensief speurwerk willen verrichten naar de zender.

Ik heb de heer Hutson uitgelegd dat Radio Veronica binnen het Nederlandse radiolandschap een levende legende is, en dat Veronica in de jaren 1960-1974 het populairste radiostation van Nederland was, en uitzond vanaf een schip op de Noordzee.

Twee keer zijn er leveranties gedaan aan Veronica, dit was in de jaren 1965/1966. De eerste zender is door Radio Veronica zelf besteld, de tweede keer gebeurde dit via MEBO Ltd. Die tweede zender, die na de closedown werd opgesteld op de boerderij van Bull vlakbij Breukelerveen, is in 1977 met de MEBO II naar Tripoli is gegaan. Hedentendage bestaat deze zender nog steeds en wordt gebruikt in Benghazi.

De foto toont de zender welke uit de rechtstreekse levering van Continental Electronics komt. De deuren van de zender waren door zendertechnicus José van Groningen verwijderd omdat de zenderkamer aan boord van de Norderney nogal smal was. Door deze deuren te verwijderen kon men makkelijker o­nderhoud aan de zender plegen.

Veronica zenderJohn Hutson van Continental Electronics meldt: Above is a photo of the Veronica 316C as it looked in our test area around 1965 before shipping to Europe. This transmitter used a pair of screen-modulated 4CX10000D tubes in parallel in the output stage. Contrary to popular belief, this transmitter did not use the Doherty circuit. It consumed about 30 kW from the AC line at 10 kW output so it no doubt kept the boat warm in the winter.

Vandaag o­ntving ik van de fabrikant van de Veronica zenders, Continental Electronics, een folder van de zender in PDF formaat.

"Exellent performance, unclutered design, centralized controls and easy acces to all transmitter components are the outstanding features of Continental's Type 315C/315C, 5/10 kw standard broadcast AM transmitter" zijn de eerste regels uit de brochure. Mechanisch en elektronisch waren de beide typen zenders identiek. De zenders werkten op 230 volt, 3 fasen spanning, en van een 315C kon men met gemak een 316C maken "It is feasible to convert the 315C to the 316C at any future time" staat er in de folder.

Oud Continental Electronics medewerker Barry Mishkind werkte in de jaren '60 op de expeditie afdeling van Continental Electronics. Hij zag dus veel zenders naar hun eindbestemming vertrekken. Volgens hem was Dave Hultsman in het begin van de jaren '70 nog aan boord geweest van de Norderney om advies uit te brengen over de geplande frequentiewisseling.

538 kristalBarry Mishkind kan zich herinneren dat er 2 "units" naar Europa zijn gegaan, en hij meent zich zelfs te herinneren dat de 316C van Veronica de enige zijn geweest die van dit type in Europa zijn beland.

In 1991 werd het originele 538 zendkristal door Bull Verwey afgestaan ten bate van de Veronica Muziek Veiling. De foto van het 538 zendkristal is genomen door Niels Zack.