Come on and sail away

op .

Jelle BoonstraEén van de mooiste jinglesets van Radio Veronica zijn o­ngetwijfeld de "Come o­n and sail away" jingles ingezongen door Patricia Paay. Jelle Boonstra dook in de geschiedenis van de "Come o­n and sail away" jingles en schreef het volgende verhaal. Met een aanvulling en unieke foto's door Juul Geleick.


COME ON AND SAIL AWAY

Door Jelle Boonstra

De "Come o­n and sail away" jingle is gemaakt op 'Summer is over' van Dusty Springfield. Een UK-single uit 1967 die hier nooit is uitgebracht. Voor wie de beste versie ervan wil horen: op de CD "A girl called Dusty" staat hij in stereo.

De Come o­n and sail away jingles werden in juni 1971 ingezongen ter gelegenheid van de Veronica Delta zeilrace van juli in dat jaar.

Volgens Ad Bouman waren Patricia Paaij en haar zusje Yvonne Keeley bij de sessie aanwezig, maar op de sessietape is alleen de stem van Patricia te horen. Op de band van bijna 14 minuten doet ze de jingle met de volgende teksten: Come o­n and sail away with Veronica today, Sail in the moonlight, Dit is 192 een baken op zee, Come o­n and sail away geheel acapella, zonder muziek maar met meeuwenPatricia Paay.

Ook in de sessie een gesproken versie op het bedje: "8700 meter van de Scheveningse haven", met zo'n zwoele stem dat de zeebonken hun pruimtabak moeten hebben ingeslikt.

En: "U kent ze wel, die echte mannen die kunnen zeilen", ingesproken op Ebbtide van de Royal Grand Orchestra.

Halverwege wordt Patricia erg melig en roept met een kinderstemmetje "M'n poppewagentje reed in de poep, afschuwelijk". Ad Bouman heeft dat fragment wel eens uitgezonden in de 'Avond van het sentiment'. De band besluit met de masterknip van de plaat (begin en eind), dit moet derhalve de complete band zijn met alle versies die werden gemaakt, in één sessie dus.

Op het bandje stonden ook nog wat opnames die in dezelfde periode moeten zijn gemaakt door Tom Mulder en zijn zingende vrouw van toen: Ilona Karssemeijer. Ze was de dochter van Lex Karssemijer van meidenkoor Sweet Sixteen, waar ze zelf trouwens voorheen ook in meezong. Ze doen op diverse PAMS-bedjes jingles met de tekst "Golven, wind en muziek - 192 - 50 uur op zee, 50 hours of fun".

COME ON AND SAIL AWAY: DE FOTO'S
Door Juul Geleick
Come o­n and sail away
Enige tijd geleden beschreef Jelle Boonstra op deze pagina in een voortreffelijk verhaal hoe Patricia Paaij vaak bij Veronica jingles maakte. Dat gebeurde meestal o­nder de bezielende leiding van Ad Bouman. Come o­n and sail awayPas geleden kregen we van oud Veronica-collega Ruud Doets de beschikking over zijn gigantische fotoarchief. Ruud fotografeerde heel veel gebeurtenissen aan boord van de Norderney, maar in z'n "vrije week" was hij vaak te vinden in de landstudio van Veronica vergezeld van z'n camera.

En zo legde hij een jingle-sessie van Patricia, Ad en Will Luikinga vast in ruim 10 foto's. Kijk maar naar deze 2 foto's en pak Jelle z'n verhaal er nog even bij en je kunt het je allemaal voorstellen.


COME ON AND SAIL AWAY


SAIL IN THE MOONLIGHT


DIT IS 192 EEN BAKEN OP ZEE> Veronica moet blijven en Giro 240024 jingles door Patricia Paay

> Skol commercial door Patricia Paay


Copyright tekst: Jelle Boonstra & Juul Geleick

Copyright foto's: Ruud Doets & Stichting Norderney

Copyright audio: Stichting Norderney