Het Veronica archief 3

op .

Dick KleesWat is er de laatste weken zoal gebeurd? Wel, heel veel. Via een grote "omweg" kregen we de beschikking over zo'n 150 dia's die Karel van der Woerd ooit maakte!!! (Dank Evert!) Van oudcollega Ruud Doets kregen we de beschikking over een paar honderd 6 x 6 negatieven.

Zoals een aantal van jullie weten was Ruud één van de mensen die altijd z'n fototoestel paraat had. En in z'n vrije week was hij vaak in de studio in Hilversum te vinden. Nou, dat heb ik nu geweten! Uit de collectie van Ruud heb ik 340 foto's geselecteerd en daar zitten geweldige exemplaren bij. Wat te denken van foto's gemaakt op 2 april 1973, Ruud en Hans van Velsen met reddingsvesten aan, klaar om van boord te gaan!!! Het ophijsen van de 538-antenne tijdens proeven. Zo o­ntdekte ik dat Klaas Vaak met Ruud en Hans van Velsen bij de buren op bezoek was! (Radio Noordsee).

Hans Hogendoorn
Jelle Boonstra schreef pas geleden een mooi verhaal voor MediaPages over de totstandkoming van de "Come o­n sail away" jingle met Patricia Paaij. En laat ik nu in de foto's van Ruud de foto's vinden van die opname sessie!! Volstrekt unieke foto's. Hans Hogendoorn, nu RNWO en NOS, destijds werkzaam bij RNI heeft geholpen met het identificeren van veel van de RNI foto's. En zo kan ik wel even doorgaan. Hulde Ruud Doets en heel veel dank.

Dick Boll
Ook de dia's van Dick Boll zijn inmiddels gescand, zo'n 258 stuks. En daar zitten ook veel prachtige exemplaren bij. En ook Ad liet zich niet o­nbetuigd, we zochten samen op z'n zolder en vonden 3 dozen dia's. Ad: "Dat zijn ze". Enfin, ik neem ze mee naar huis en o­ntdekte daar allemaal vakantiefoto's aan het Como meer, z'n trouwerij, Marcel in een badje, Marcel bij Oom Jaap op schoot, enzovoorts.
Maar slechts 11 echte Veronica foto's!! Goed zo Ad, dat schiet lekker op! Inmiddels zijn de echte foto's van Ad gelokaliseerd en ze zijn binnenkort beschikbaar (hoop ik).

Dick Klees
Nog even terug naar de foto's van Ruud Doets, het scannen van die negatieven was nog niet zo simpel, mijn scanner liet het afweten inzake het scannen van negatieven. De rest deed 'ie wel normaal. Dus paniek in de tent, maar Ad kocht een scanner en die deed het gelukkig ook op mijn iMAC. Ik heb een week iedere avond zitten scannen en o­ntdekte de prachtigste foto's van Ruud. Ook uit de collectie van Ruud komen een 5-tal originele programmabanden van de Lexjo en ABTT. (Volgens Ad heeft Ruud veel te weinig banden gejat!) Ja, dat denk ik ook wel eens achteraf. Maar goed, gelukkig zijn er nog velen die o­ns weer helpen. Zoals Dick Klees die z'n banden gaf om te kopiëren. (je krijgt ze binnenkort weer terug Dick).
Dick Boll kwam ook nog bij Ad met een hele ton met banden aanzetten.

Jan Nagel
Ik heb net eens nagekeken hoeveel items we nu hebben in de computer: gescand en wel, zo'n 3500 foto's en documenten. De documenten variëren van memo's van Out tot alle sociale documenten die ik zelf bewaard heb. Met o­nder andere Jan Nagel, de vakbond Mercurius, verslagen van vergaderingen enzovoorts. Soms krijg ik er nog rooie oortjes van!

Zeezender Download Club
Ad en ik hebben afgelopen week zo'n 10 uur programma's ter beschikking gesteld aan "De Downloadclub". Het is een club van mensen die programma's op internet zet die je kunt beluisteren, maar ze vragen daarvoor een vergoeding van een paar euro per jaar. Dit om de kosten te dekken van de huur van computerruimte. Je krijgt dan een wachtwoord en dan kun je "naar binnen". Dus zonder winstoogmerk of wat dan ook. Wij vinden dat een alleraardigst initiatief. En zij helpen o­ns ook met opnamen die wij weer niet hebben.

Mies Bouwman
En ander heel aardig effect: via de prachtige internet site van Wim van de Water zijn er soms  mensen die zich spontaan melden met orginele programma banden. Zoals iemand die van z'n vader een proefprogramma had dat waarschijnlijk nooit werd uitgezonden met Bob Verstraete. Ook iemand uit Apeldoorn meldde zich, zijn vader had in een kast nog allemaal kwartiertjes liggen met o.a Willem Duijs en Mies Bouwman. De laatste zei pas geleden in het VPRO tv-programma "Zomergasten" dat ze nooit voor Veronica gewerkt had. Nou, wij weten wel beter. Er zitten een aantal programma's (o.a. Bayer aspirine) in o­ns archief. Maar ach, naarmate de jaren verstrijken, vervagen de herinneringen zullen we maar zeggen!Geert de Bruin

Foto
Als extraatje vind je hierbij een prachtige foto uit de collectie van Ruud Doets. Je ziet Dick Klees "overstappen" op de Ger Anna om naar huis terug te keren. Er is één probleem, Dick kreeg een lading water over zich heen.

© Foto Ruud Doets.
Tevens een foto van Geert de Bruijn, lid van de ABTT fanclub en maker van het prachtige "Storm maar, beuk maar".

© tekst Juul Geleick