Geschiedenis Veronica 1973

op .

Veronica, speelbal van de golvenBinnenkort komt de historie van de zeezender Radio Veronica in 1973 online. Het is het meest gedocumenteerde verhaal dat ooit over Radio Veronica is verschenen. Met o.a. op 90 pagina's: 600 scans, 95 geluidsfragmenten en een korte film. Met o.a. ruim aandacht voor de Tweede Kamer debatten over Radio Veronica. Met medewerking van o.a. Jelle Boonstra en Douwe Dijkstra. De geschiedenis van Veronica in 1973 komt binnenkort online op de website van de Stichting Norderney.

VERONICA GESCHIEDENIS 1973
Tekst: Juul Geleick

Het 1973 verhaal is af ! Jelle Boonstra heeft aangeboden z'n journalistieke blik er over te laten schijnen. Zodat het een beetje begrijpelijk is wat ik allemaal heb opgeschreven. Want ook mensen die het niet meegemaakt hebben moeten er iets van opsteken.

Wat is er zoal te zien en te beluisteren? Ruim 600 scans / documenten / foto's en 95 geluidsfragmenten en zelfs een kort filmpje zijn binnenkort te bewonderen op onze website. Het is het meest gedocumenteerde verhaal geworden dat ooit over Veronica verschenen is. (schrijf ik met enige trots ). En het is erg veel werk geweest vanaf mei t/m afgelopen week.

Tijdens het schrijven is er een aantal keren mee gelezen door Douwe Dijkstra en hij hield mij ook scherp en attendeerde mij op zaken die ik "effe kwijt" was.

Ik heb er enorm tegenop gezien want het viel niet mee om heel veel oud geluidsmateriaal af te luisteren en om dan te bepalen wat in aanmerking komt om te gebruiken. Maar het is gelukt. In het verhaal zijn bijv. ook de complete handelingen van het 2e kamer debat te lezen, zo'n 110 pagina's met het volledig uitgeschreven debat op 26 en 27 juni 1973. Dus ipv alle geluid van het debat kun je nu alles lezen. Het is schokkend om te lezen hoe er over Veronica gesproken werd in de tweede kamer.

Maar er zijn ook vrolijke dingen te lezen, een stel memo's die de collega's maakten en nog veel meer wat nog nooit in de openbaarheid verschenen is.

Dus binnenkort op de website van de Stichting Norderney


Afbeelding: Boek "Veronica, speelbal van de golven" (Archief: Stichting Norderney / Met dank aan Juul Geleick)


KLIK HIER voor de website van de Stichting Norderney