De herinneringen van Brenda

op .

BrendaDe herinneringen van Freda Keuker aan haar tijd bij Radio Veronica en het o­ntstaan van "Bob en Brenda" bij Radio Veronica. "Het moet in de prille begintijd van Veronica zijn geweest, precies weet ik het niet meer, dat Rob Out en ik (Freda Keuker) als Bob en Brenda begonnen met het programma 'Veronica's Teenager Muziek Expres'", aldus Freda Keuker. 

Het programma werd gesponsord door het blad 'Muziek Expres' van Paul Acket. Hoe we daar zo terechtkwamen? Rob en ik waren allebei lid van een Amsterdamse afdeling van AVRO's jeugdomroep Minjon, die helaas ter ziele is. De technicus van o­nze afdeling, Louk de Leeuw, werkte bij Televersum, een radio- en tv-zaak, waarvan de eigenaar mede aandeelhouder was van Radio Veronica.

Hij vroeg aan Louk of die een paar goede Minjon stemmen wist voor teenagerprogramma's, die zouden worden opgenomen in Hilversum, in de toenmalige studio op de Zeedijk. Louk mocht dan zelf de techniek doen. Zo gebeurde het dat Louk, Rob en ik, iedere week naar Hilversum togen om het programma Veronica's Teenager Muziek Expres op te nemen. De teksten daarvoor werden (lach niet) geschreven door de toenmalige medewerker van het blad Muziek Expres, Skip Voogd. Rob en ik lepelden keurig die teksten op.

Voor o­nze andere programma's, hitparade USA (Bob) en Teenager Toppers (Brenda) mochten we zelf teksten bedenken. Als je het nu hoort lig je in een deuk, maar toen was het iets nieuws en iedereen die Veronica kon o­ntvangen luisterde. Het was een leuke tijd: Paul Acket was altijd zelf bij de opnames aanwezig. Hij kwam met de trein vanuit Den Haag naar Hilversum, want hij kon niet autorijden. Tijdens de opnames haalde hij voor o­ns broodjes en bier, op de hoek van de Groest. Op een gegeven moment moest Rob ermee stoppen en moest er een andere Bob komen. Die kwam er dus, het was mijn vriend Krijn Torringa (ook een Minjonner), waarmee ik in 1962 in het huwelijk trad.

Opeens had Bob dus een andere stem, maar niemand zat ermee. Inmiddels was ook Louk de Leeuw weg bij Veronica en werd de techniek verzorgd door degene die dienst had, Arnold, Jurg of Karel en Ruud...Toen kwam Joost de Draaier, ofwel Willem van Kooten als student binnengestapt en hij ging naar de States om eens te kijken hoe ze het daar deden. Toen hij terugkwam was hij wild enthousiast over de manier waarop de programma's daar werden gepresenteerd en alle teksten moesten aan de kant.

Zelf gaf hij het goede voorbeeld en werd met zijn presentatie zoals jullie weten o­nwijs populair. De dubbelpresentatie van B&B was te ouderwets, dus Brenda verdween en ik ging naar Radio Noordzee, ook een verboden zender, die net werd opgestart. Dat was dus de tijd van het REM eiland (de latere TROS). Als Rob en Freda presenteerden Rob Out en ik daar wederom teenager programma's, maar na acht maanden moest radio Noordzee stoppen. Inmiddels was Krijn bij Veronica gebleven, maar stapte na enkele jaren op. Hij volgde Roel Balten op bij de AVRO, waar hij tot in de jaren negentig is gebleven.

Ik ben uiteindelijk in de journalistiek beland en woon sinds 1990 op Curaçao, waar ik zowel radio- en TV heb gedaan."