Radio Veronica na 35 jaar

op .

Radio VeronicaDe Stichting Norderney zond in augustus 2009 via de Veronica 192 webstream en 1584 AM herdenkingsprogramma's over de zeezender Radio Veronica uit. In de laatste week van augustus werd de complete laatste week van Radio Veronica uit 1974 uitgezonden. Rene Sweers is visueel beperkt en heeft de hele maand augustus deze uitzendingen beluisterd. Rene beschrijft zijn ervaringen bij het terug horen van de herdenkingsprogramma's en de laatste week van Radio Veronica uit 1974.

HET WARME LUISTERGEVOEL VAN EEN VISUEEL BEPERKTE PERSOON
Tekst & foto: Hans Knot

In de maand augustus werden, zowel via de internetstream van Veronica 192 als de 1584 kHz, vele oude programma's van Radio Veronica en uitzendingen van herdenkingsprogramma's van vijf en tien jaar geleden herhaald. De Stichting Norderney, die een goede beheerder is van de nog bestaande Veronica studiotapes, zijn verantwoordelijk voor de heruitzendingen, die vele fans van weleer andermaal hebben wakker geschud door met deze grote geste te komen. Ruud Poeze, eigenaar van Radio Paradijs, was bereid het internetsignaal over te zetten op een laagvermogen zender, opgesteld in de provincie Utrecht en uitzendend op de 1584kHz. 

Daar ik met een redelijk aantal mensen in contact ben gekomen de laatste 22 jaar, daar ik en gelezen versie van het Freewave Media Magazine in de vorm van een radioprogramma op onregelmatige basis verzorg, weet ik dat niet alleen de visueel gehandicapten enorm zijn gebaad met het medium radio. Ze zijn zeer scherp bij het luisteren als het gaat om de kwaliteit maar ook heel scherp als het gaat om wat geboden wordt in de uitzending. Het is dan ook een lust om radioprogramma's voor deze specifieke doelgroep te maken. Ook met de programma's van de Stichting Norderney in de maand augustus, zo was te verwachten, zou deze doelgroep plezier gaan beleven en dus heb ik menigeen vooraf kunnen informeren. Een deel van hen reageerde dan ook enthousiast. 

Een van hen, de in Zeist wonende zendamateur pa3fku, René Sweers, was zelf overenthousiast en leverde menig slaapuur in om vooral zo weinig mogelijk te missen. Zowel via internet als de middengolf werd er geluisterd, waarbij vermeld dient te worden dat de zender, die gebruikt werd, stond opgesteld in de provincie Utrecht, juist daar waar Zeist ook gelegen is. Rene en ik hielden contact over de kwalitatieve en kwantitatieve inhoud van de reeks uitzendingen en op een bepaald moment kreeg ik een soort van noodkreet vanuit Zeist daar René redelijk ontevreden begon te raken: ‘Weet jij Hans het email adres of telefoonnummer van de mensen bij de Veronica uitzendingen? Ik wil graag met ze in contact komen als ze dat niet vervelend vinden. De middengolffrequentie, die ze gebruiken, is niet om aan te horen door dat men te veel hoge signalen er in heeft. De internet stream zit ook veel te veel hoog in waardoor het schettert in je oren en het geluid vervormd en heel naar is om naar te luisteren. En de limiter, die er aan staat gekoppeld, maakt het nog veel erger. Als ze minder hoog zouden mee sturen of die smerige piek hoog er uit halen kan het geluid veel mooier zijn. Kan niemand dat nu meer horen? Het zou toch wel leuk zijn als ze de laatste week met een goed en prettig geluid nogmaals afscheid zouden nemen.'

Vervolgens heb ik René voorgesteld een mail te schrijven, die ik persoonlijk naar Juul Geleick, Ad Bouman en Ruud Poeze zou sturen, hetgeen ongeveer de volgende inhoud had: ‘Ik zou graag een opbouwende opmerking willen maken of een tip willen geven. De zender op de middengolf staat bij mij vlak om de hoek maar is niet goed af te stemmen er zit veel en veel te veel hoog in. een piek rond de 2 tot 3 kHz. Dus het lispelt en is niet fijn om naar te luisteren het schettert. Op internet hetzelfde verhaal, te veel hoog insturing denk ik zodat de stream het niet aan kan. Ook rond de 2 tot 3 kHz en in het hele hoog schettert het en lispelt het signaal. Niet fijn om naar te luisteren. Met een toonregeling is met hoog af er een beetje naar te luisteren maar blijft vervelend. De limiter, die er aan staat te trekken maakt het nog erger. Is dit de bedoeling? Het gerucht gaat, dat het expres gedaan is om het opnemen tegen te gaan. Dat zou flauw zijn de gangbare radiostations zenden ook een normaal geluid uit. Al hoewel de commerciële stations ook steeds slechter gaan klinken. Het zou mooi zijn als de laatste week het nog goed zou gaan klinken? Het is maar een opbouwende mededeling. Ik hoop dat er iets aan gedaan kan worden?

Ik heb de mail netjes doorgestuurd en vervolgens is er zowel door Juul Geleick en Ruud Poeze technisch uitleg verleend over de uitzendingen en is er later in de maand zelfs nog enige aanpassing gedaan, waardoor niet alleen René maar ook een groter deel van Nederland het middengolfsignaal beter kon ontvangen. Ook werd aan René, door Juul, uitgelegd waarom er niet altijd het gehele complete uur werd uitgezonden. En werd er gemeld dat er aandacht zou worden besteed aan eventuele technische problemen.

Nadat er een verbetering in het te ontvangen signaal was gekomen ging de blinde René (prachtig wat is de techniek voor visueel beperkten ook geweldig gegroeid in de laatste jaren) achter zijn toetsenbord zitten om de volgende reactie te sturen: ‘De complimenten voor jullie kunst om op internet het tijdsein van het hele uur ook exact gelijk te laten lopen met de zogenaamde publieke kneuter stations. Jullie hebben gemeten hoe veel tijd er tussen zit denk ik nu tot op de seconde af. Ik luister nu met veel plezier en klinkt goed luisterbaar al is het dan maar een stream van 64 kbps. Ik heb een paar jaar geleden op een beurs voor blinden en slechtzienden, ‘De Ziezo Beurs' drie dagen radio gedaan op internet met 64 kbps. Wel dan moet je moeite doen om het goed te laten klinken hoor. Dat ga ik januari 2010 weer doen, maar dan met een echte stream in stereo.

En dan nog de vraag of het deze keer echt de laatste keer is dat we naar dit mooie spul mogen luisteren? Ik vind jullie toch wel sportief dat ik nu complete programma's hoor van de laatste week zonder storing er door. Radiovrienden het is geweldig dat jullie met allen het Veronica gevoel en de zeer mooie herinneringen nog in de lucht houden. Mijn oprechte hartelijke dank daar voor en zal tot de laatste keer luisteren dat dit herdacht wordt!'

Vragen waar René geen antwoord op kreeg en op een ander moment het zal blijken of er al dan niet tot heruitzending van oude Veronica programma's zal worden overgegaan. Nadat de uitzendingen van de Stichting Norderney tot een einde waren gekomen heeft Rene de tijd genomen om in een lange e mail voor hem deze warme augustus maand vol ware Veronica geluiden af te sluiten met een dank email: 

‘Beste Juul, beste Ruud, beste Ad, beste Hans en beste vele anderen die ik niet ken en de mensen die niet meer onder ons zijn. Jullie hebben van mij deze weken een zeer blij mens gemaakt. Al was dan hetgeen ik graag weer hoorde, niet waar ik direct blij van werd. Deze 31ste augustus, 35 jaar na het sterven van Radio Veronica, zit ik weer op het puntje van mijn stoel. Ik ben een grote kerel, maar toen ik de laatste woorden van een ieder had gehoord kon ik mijn middagbroodje niet door mijn keel krijgen. Ik zat weer te janken zoals 35 jaar geleden dat ze dit hebben vermoord. Het zal een heel werk geweest zijn deze laatste week weer te draaien. En jullie hebben de goede banden bewaard en alles opgenomen toen. In het begin van de week was ik zeer knorrig over het feit dat jullie de programma's stoorden. Maar jullie zijn dus toch echte radio vrienden! Het is zeer sportief dat jullie toch alles hebben uitgezonden en dat zonder storing. Ik beleefde het verleden weer helemaal terug.

Het komen en gaan van Radio Veronica heeft voor mij verbinding met een grote liefde in mijn leven die kwam en ging bijna tegelijk met Veronica. Vandaar dat het sterven van Veronica ook het sterven was van mijn eerste en grootste liefde. Het was een liefde die van twee kanten kwam en samen hebben we onze jeugd met familie en vrienden door gebracht aan de Nederlandse kust. Op het strand hebben we grote letters gemaakt dat in totaal ‘Veronica moet blijven' voorstelde. Gezamenlijk hebben we duizenden kaarten laten tekenen voor het behoud van Radio Veronica. Alleen toen diegene er van door ging met een ander en toen Veronica uit de lucht ging werd alles ontkend wat we hadden samen. Kan je dus voorstellen dat het verdwijnen van Veronica bij mij nog altijd hoog zit?. Als men ontkent dat er iets moois was, is dat ongelofelijk en dan sta je daar met twee blote handen. Veronica en jullie allemaal hebben nooit ontkend dat het er is geweest.

Bijna niemand kende ik echt van de mensen bij Radio Veronica maar het was net of het goede vrienden van je waren. We weten wat voor radio troep er is nu in Nederland. Maar het met hart en ziel radio maken zal nooit meer terug komen. Jullie, die met je hart het werk deden en niet alleen als er dikke bonussen en heel dikke zakken met geld achter zaten, zoals nu er achter zitten bij de radiobedrijven.

Het af en toe weg vallen van de stream of de middengolf was jammer maar hebben jullie toch weer snel opgelost. Ooit hoop ik nog een keer met iemand van jullie of een paar bij te praten over Veronica. Ik doe voor diverse doelgroepen ‘leuke interviews' en het zou leuk zijn iemand van jullie nog een keer voor mijn microfoon wat te laten vertellen.

Met een traan en een lach wens ik jullie allemaal het beste. Heel erg bedankt voor nu en toen en wie weet nog een keer als er een later is? Ik hoop dat jullie vrouwen of partners je een hele dikke knuffel willen geven voor alles, toen, nu en later. Ik wens een ieder nog heel veel goeds in zijn leven. Ik liep deze week met een klein radiootje door het huis. Het was net weer echt als toen en of het 35 jaar geleden was. Eén van de programma's die zeer mooi waren, is ‘de kolder op zolder show' in de nacht weer te horen met mijn radiootje op het kussen zo als het toen was. De mensen, die er al niet meer zijn van Radio Veronica, gedenk ik als ik weer hun stem hoor. Wat is tijd? Het is net of het nu gebeurd is. Om 18.00 uur is de middengolf overgeschakeld op Radio Paradijs. Op internet wordt er nog muziek gedraaid door Ad Bouman. Graag tot horens of ziens! Net zoals jullie toen heb ik nu geen woorden meer. Het is tijd om afscheid te nemen. De democratie is na 35 jaar nog een keer gestorven! Maar deze sterft in deze tijd elke dag een beetje meer. Een hartelijke groet vanuit Zeist waar het om 18.00 uur weer afgelopen was.' 

Met deze woorden van emotie van René Sweers is, zo denk ik, datgene verwoord dat iedere fervente Veronica aanhanger van toen, die in de maand augustus vele van de herhalingsprogramma's heeft gehoord, in gedachten had. Dank Ad, dank Juul en dank Ruud voor het luistergenot.