Dot Quiz Radio Veronica 1962

op .

Radio VeronicaDe kop van een advertentie in de krant van 24 april 1962 gaf aan dat de winnares van een prijsvraag op Radio Veronica, Yvonne de Ridder, een voor die tijd gigantisch bedrag van meerdere maandsalarissen had binnengehaald, en dat belastingvrij. Yvonne had de prijs gewonnen met een prijsvraag van het populaire DOT-3-kant gesponsorde 'Dansend door het leven' programma, dat door Radio Veronica was uitgezonden. Met naam en volledig adres werd de winnares in de krant neergezet.

Het deed me denken aan een televisieprogramma dat destijds te zien was, waarin Theo Eerdmans, quizmaster van het eerste uur, ook bedragen tot maximaal 999,99 mocht toewijzen.

Eerder in de serie van uitzendingen op Radio Veronica had Yvonne al een televisietoestel gewonnen, maar kreeg als totaal winnares ook nog eens een vakantiereis voor twee personen aangeboden, naar keuze in Europa. Ze kon daarbij kiezen naar Parijs, Pisa, Londen, Luzern, naar Rome of de Riviera te gaan, zo lang ze maar niet boven het genoemde bedrag zou uitkomen. Yvonne de Ridder was destijds een 16 –jarige ULO leerlinge die de superprijs op Radio Veronica won door voor Dot-3, een ballpoint, die destijds in de markt werd gezet, de winnende slogan te maken. Vervolgens las je in de advertenties van 'DOT' telkens de slogan: 'ik ben vierkant voor een DOT 3-kant!' In de advertentie, waarin de winnares bekend werd gemaakt, werd terloops opgemerkt dat later dat jaar, op 30 september 1962, een nieuwe serie gesponsorde programma's van 'DOT' op Radio Veronica zou worden uitgezonden.

Radio Veronica

Tekst: Hans Knot

Advertentie: archief Hans Knot