Herinneringen aan Pierre van Ostade

op .

17 oktober 2005: Pierre van OstadeVorige week donderdag overleed Pierre van Ostade. Velen zullen hem herinneren om zijn programma "Met de benen op tafel", dat in de jaren 70 door de zeezender Radio Veronica op zondagmiddag werd uitgezonden. Minder bekend is wellicht zijn programma "Pierre van Ostade's Platenpalet", dat in 1962 en 1963 werd uitgezonden op Veronica. Bert Bossink haalt herinneringen op aan Pierre van Ostade bij Radio Veronica.

PIERRE VAN OSTADE'S PLATENPALLET OP RADIO VERONICA
Tekst: Bert Bossink

"Pierre van Ostade's Platenpallet" begon in die tijd met The Spotnicks Theme van de Spotnicks. Als schooljongen van zo"n jaar of 15 die op de Mulo zat ging ik als ik thuis kwam van school meteen naar de radio die werd aangezet op Radio Veronica 192. En wat hoorde ik daar op een namiddag rond 17.00 uur: "Pierre van Ostade's Platenpallet" een progamma waarvan de zendtijd was gehuurd op Radio Veronica door de Fa. C.N.Rood of beter bekend als het CNR label. Ik ging speciaal iedere dag als ik de kans had naar dat progamma luisteren vooral omdat ik het plaatje waarmee de show van Pierre van Ostade begon zo prachtig vond "Spotnicks Theme" van de Zweedse Spotnicks.

HitparadeOp bijgaande scan zien jullie een aantal van die platen op de geplugde "Hitparade Platen op Radio Veronica". Van de Firma CNR Rood, Postbus 5075 in Scheveningen. Die zogenaamde verkoop hitparade stond altijd in 1962 tot begin 1964 op de achterkant van de "Muziek Parade" en later op een binnenpagina van "Muziek-Parade" toen "M.P." een kleiner formaat had gekregen.

Ik herinner me het nog goed als ik deze hitparade van CNR uit september 1962 voor me zie de muziek "Nut Rocker" van B.bumble and the Stingers,  Ben Steneker met "I used to loved you but I don't no more", Jimmy Justice met "When my little girl is smiling", The Spotnicks met "Orange blossom special",  Joe Brown met "A picture of you", Robertino met "Santa Lucia", "Dixieland" van The New Orleans Syncopters , The Shirelles met "Soldier boy" en ook een leuk instrumentaal plaatje van Johnny & The Sky Rockets: "Guitar Humoresque".

Bij de laatste plaat zouden bijvoorbeeld verzamelaars als Piet Muys en Louis Smeets via de Rock & Roll methode op Hilversum 3 bij de NOS een actie o­ntketenen om die Indische jongens, de gebroeders Schouten, die er in meespeelden op te sporen en zou het materiaal voor het eerst in 1973 of 1974 op een LP verschijnen. Toen bestond nog niet de titel "Indo Rock", want die werd pas in 1975 door Piet Muys voor het eerst genoemd, hij gaf die muziek de titel Indo Rock, dat pas na 1981 door zou breken als unieke verzamelaarsmuziek.

Maar het was toch maar Pierre van Ostade die dit soort dingen als "Guitar Humoresque" van Electric Johnny & The Sky Rockets een aantal keren per week via zijn "Platenpallet" op Radio Veronica liet horen.

Ik herinner me dat het progamma Pierre van Ostade's "Platenpallet" altijd door de weeks om 17.00 uur op Radio Veronica te horen was en iets van zo'n 25 minuten duurde. Pierre draaide dan ook niet de platen helemaal en brak ze halverwege af om in die 25 minuten maar liefst 10 nieuwe CNR hits te laten horen.

Dat is de Pierre van Ostade die ik me herinner en diepe indruk op me maakte en dat vindt ik heel wat interessanter als zijn latere werk bij de Willem Ruys Show als een soort aangever!

Dan heb ik nog een leuke anekdote over Pierre van Ostade die ik in 1963 een keer persoonlijk heb mogen o­ntmoeten.

1963: PIERRE VAN OSTADE IS VERTEGENWOORDIGER

Vanaf 1961 kocht ik mijn gramofoonplaten bij de Fa.van den Broek in de Clarissenstraat 3 in Boxtel (deze zaak bestaat al lang niet meer) Ook als ik geen geld had om een plaat te kopen mocht ik van dhr.van den Broek langs komen om per koptelefoon aan de discobar wat nieuwe plaatjes te beluisteren. Dat deed ik meestal vrijdagavond want dan hadden ze hier koopavond.

Op een vrijdagavond kom ik weer die platenzaak binnen en zegt dhr.van de Broek "Ik heb zo geen tijd om platen voor je op te zetten maar zo komt de reiziger (dat woord werd later vertegenwoordiger) van CNR Pierre van Ostade met 2 koffers nieuwe platen aanzetten die gaan we dan beluisteren op volle geluidsterkte en dan kun je mooi mee luisteren als je hier nog even blijft".

En ja hoor, tegen 19.00 uur kwam een puffende heer met twee zware koffers aanzetten en met een bril op en stelde zich voor als Pierre van Ostade. Pierre vertelde dat het niet meeviel vanaf s'morgens zeven uur met twee zware koffers de trein in en dan s'avonds pas om 21.00 uur weer thuis te zijn. Hij kreeg direct van de platenhandelaar 2 boterhammen en een kop koffie om op adem te komen. Dan gingen de koffers open en ik zag er zelfs een LP van The Spotnicks, Joe Brown en Robertino inzitten. Mijn platenhandelaar bestelde bijvoorbeeld dan bij Pierre 4 singles van bijvoorbeeld The Spotnicks. Dat schreef Pierre van Ostade dan allemaal in zijn zakagenda en vertelde dat hij die bestellingen binnen twee weken, als hij weer kwam, zou leveren.

Ik geloof dat Pierre van Ostade daar bij van den Broek in Boxtel tot 1964 gekomen is. Jaren hoorde men niets meer van hem totdat mijn gramofoonplatenhandelaar van den Broek een uitnodiging kreeg om het Grand Gala du Disque bij te wonen. Hij naar Den Haag en tot zijn verbazing zag hij daar aan de bar Pierre van Ostade staan. Direct werd Pierre van Ostade aangesproken maar die deed nogal erg afstandelijk en wou niets meer van zijn zware tijd als vertegenwoordiger sjouwend met zware koffers met platen meer weten. Totdat mijn platenhandelaar te weten kwam dat hij een hoge functie had gekregen bij de Commissie van Nederlandse Verenigingen van Gramofoonplatenhandelaren die het Grand Gala Du Disque organiseerden. En later duikt hij dus weer op bij Radio Veronica als Gaston Huysmans in de 70er jaren en dan in de 80er jaren op de TV.

In ieder geval heb ik mijn beste herinneringen aan Pierre van Ostade's Platenpallet op Radio Veronica rond 1962-1963.

Dit waren mijn herinneringen aan Pierre van Ostade de uitstekende CNR Promoter op Radio Veronica!