Sitemap

Nederlandse PAMS jingles nu op CD

op .

PAMS CDAlle belangrijke jinglepakketten die het legendarische jinglebedrijf PAMS in Dallas (VS) heeft gemaakt voor Nederlandse radiostations staan vanaf nu op CD. Het ‘Genootschap radiojingles en - tunes' heeft vandaag de CD ‘PAMS in Holland' uitgebracht. Daarop de complete jinglepakketten voor NCRV, TROS, Radio 10 Gold en Veronica. Het is voor het eerst dat de jingles op CD verschijnen. De makers hebben de beschikking gekregen over de originele mastertapes.
 
PAMS CDPAMS
Jinglebedrijf (1951 - 1977) was een begrip bij radiomakers in de hele wereld. Het was een ware jinglefabriek, waar in twee studio's tegelijk jingles werden zongen voor duizenden stations over de hele wereld. In de jaren '60 en '70 waren de PAMS-jingles in Nederland illegaal te horen op Radio Veronica, Radio Noordzee, andere zeezenders en op Hilversum 3. Nederlandse radiomakers knipten de naam van het oorspronkelijke station er uit en vervingen die door een andere gezongen tekst. Zonder het te weten kent heel Nederland daardoor de beroemde jingles van PAMS.

INHOUD
De eerste Nederlandse PAMS klant, in 1975, was de NCRV. Die liet de jingles van Radio London opnieuw inzingen, in erbarmelijk Nederlands van de Texaanse zangers.
Het jaar erop maakte producer Jaap Eggermont jingles voor de TROS op basis van PAMS jingles. Hij beluisterde de originele jingles op demobandjes en speelde ze na. Op die manier produceerde hij enkele jaren later ook de Stars on 45. Ook Radio Paradijs kocht jingles bij PAMS. De zeezender werd in 1981 al bij de eerste testuitzendingen uit de lucht gehaald. Die jingles zijn dus nooit uitgezonden, maar staan nu in onberispelijk stereo op de CD.
Verder op de CD jingles voor Radio Veronica (uit 1994) en Cable One, en alle jingles die het Nederlandse bedrijf Top Format in Haarlem in 1995 en 1996 geheel in PAMS-stijl produceerde voor Radio 10 Gold.

GOUDEN GLANS
‘PAMS in Holland' is een CD die we al jaren wilden maken", zeggen de twee oprichters van het Genootschap radiojingles en - tunes, Jelle Boonstra en Benno Roozen. "Er bestaat een gouden glans rond de naam PAMS. Elk station in de VS dat jingles kocht bij PAMS werd bijna automatisch nummer één in z'n radiomarkt. Daardoor werd ook de radiomarkt in Europa wakker. Luisteraars waren dol op die liedjes, die speciaal voor de radio waren geschreven." Het CD tekstboekje is in het Engels en bevat unieke foto's van de mastertapes, zangsessies en het befaamde PAMS studiogebouw aan 4141 Office Parkway in Dallas. Het kostte het Genootschap jaren om alle materiaal bij elkaar te krijgen en de rechten te krijgen.

De CD ‘PAMS in Holland' ligt niet in de winkel, maar is uitsluitend te koop via de website het Genootschap radiojingles en -tunes: JINGLEWEB