Ross Revenge fondsenwerving succes

op .

rossrevenge2018rvBemoedigend nieuws over de Ross Revenge, het iconische zendschip van Radio Caroline. De teller van de fondsenwerving om het schip zijn noodzakelijke restauratie te kunnen geven staat al 131.000 Britse pond, wat perspectieven opent naar externe financiering en subsidies. We brachten het eerder al enkele keren onder de aandacht: de Ross Revenge moet in de eerstkomende jaren dringend naar een droogdok worden gebracht voor een grondige restauratie. Vrijwilligers van Radio Caroline doen er al dertig jaar alles aan om het historische schip drijvende te houden.


Maar om het ook voor de volgende tientallen jaren te bewaren zijn er ingrijpende werkzaamheden nodig, die de eigen mogelijkheden van de vrijwilligers ver overstijgen. De kostprijs wordt ruw geraamd op zo’n 500.000 Britse pond, al is er eigenlijk geen bovengrens.

De “Ross Revenge (Home of Radio Caroline) Charity”, de benefietorganisatie die binnen Radio Caroline werd opgericht om specifiek de problematiek van de restauratie aan te pakken, lanceerde in het paasweekend een campagne via het Britse Crowdfunder. Met het ‘Ross Revenge Dry Dock Appeal’ hoopte men 125.000 Britse pond in te zamelen.

Als Charity heb je immers een geloofwaardig eigen basisbedrag in kas nodig om daarna de weg te kunnen vinden naar externe financiering en subsidies. “De Ross Revenge staat in het National Historic Ships Register en hoewel deze organisatie zelf geen middelen toekent, zal ze ons leiden en ons leren waar we erfgoed- of commerciële steun kunnen zoeken”, zegt Peter Moore, station manager van Caroline en tevens voorzitter van de Charity.

“De campagne via Crowdfunder is inmiddels afgelopen. Crowdfunder is slechts één bron van inkomsten voor onze goede doelen oproep. Op dit moment staan onze liefdadigheidsfondsen op ongeveer 131.000 Britse pond, wat uitstekend is. Er is geen bovengrens voor wat besteed kan worden aan het schip. De inzamelingsactie is nog niet afgelopen maar we hebben de eerste fase afgerond. Nu zullen er klanten gezocht worden om ons te adviseren volgens hun gespecialiseerde vaardigheden.”

Moore beseft echter dat de weg nog lang is, maar hij is hoopvol gestemd. “De gepensioneerde excursiestoomboot TS Queen Mary, die naast ons lag in Tilbury Dock, haalde 3 miljoen pond op, zodat de Trust die haar bezit, en die eerder dacht haar enkel nog op statische wijze te laten zien, nu van plan is om haar volledig te restaureren en er weer een operationeel schip van te maken. Als je er ook rekening mee houdt dat de Queen Mary haar motoren en ketels tientallen jaren geleden liet verwijderen en slopen en dat ze niet gebouwd is voor zware dienst, maakt dit onze eigen taak alvast minder ontmoedigend.”

Overigens maakt Radio Caroline komend weekend – 24 en 25 juni – opnieuw twee dagen live-programma’s vanaf de Ross Revenge.


Foto: Ross Revenge 2018 (Archief: RadioVisie)

Bron/tekst: RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Archief