Jos Bergenhenegouwen overleden

op .

voologoJos Bergenhenegouwen is overleden. Dat meldt TV maker Bert van der Veer op zijn Facebook. Jos zou gestorven zijn aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Jos Bergenhenegouwen begon zijn carrière als programmamaker bij de Veronica Omroep Organisatie (op dat moment de kleinste omroep van Nederland), nadat hij in 1981 zijn studie aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie met goed gevolg had afgerond. Bij Veronica was hij niet alleen eindredacteur en producent van diverse televisieprogramma’s, maar werkte hij ook voor de radio-afdeling.


Al vrij snel na zijn indiensttreding werd Bergenhenegouwen tevens de zenderstem van Veronica radio en televisie. In die hoedanigheid sprak hij duizenden promo’s en programma’s in.

Bij Veronica was Bergenhenegouwen in verschillende rollen onder meer betrokken bij programma’s als Veronica Film, Countdown, De Heilige Koe, Veronica Sport, Nederland Muziekland, Veronica’s Strandrace, Veronica’s Meimaand Filmmaand, de Pin-Up Club, Tineke, Verona, het Voetbalgala en het IJsgala. Wat radio betreft werkte hij in diverse functies onder andere mee aan de Top 40, Veronica’s Popjournaal, Veronica Nieuwsradio, Trend, Mono en Radio Romantica.

In augustus 1989 verliet Bergenhenegouwen de Veronica Omroep Organisatie (inmiddels uitgegroeid tot de grootste omroep van Nederland met een dubbele A-status) om over te stappen naar RTL-Véronique, dat al snel zou worden omgedoopt tot RTL 4. Ook daar werd Bergenhenegouwen weer eindredacteur en producent van diverse programma’s en werd hij tevens de zenderstem. In 1991 trad hij toe tot het programma management van RTL 4 en werd hij verantwoordelijk voor research & development. In 1994 werd hij Program Director RTL 4 en RTL 5.

Bij RTL was Bergenhenegouwen in meerdere functies bij vele programma’s betrokken, waaronder: Bios, Club Vérotique, De Week van Willibrord, Lief & Leed, Fortuinlijke Vrouwen, Ga Toch Fietsen, Ja, Ik Wil Een Miljonair, Je Echte Leeftijd, Monte Carlo, Niet Te Geloven, Gaan Met Die Banaan, De Postcode Loterij, Peter Jan Rens Late Night en Knallende Kurken. Als zenderstem sprak hij voor RTL 4 tienduizenden promo’s en programma’s in.

In 2000 vestigde Bergenhenegouwen zich als zelfstandig media-adviseur en free-lance voice-over, waardoor hij ook voor andere partijen aan de slag kon. Hij was onder meer de voice-over van langlopende dagelijkse televisieprogramma’s als Big Brother, De Gouden Kooi, Achter Gesloten Deuren, Utopia I en Utopia II, en Een Jaar van je Leven. Bergenhenegouwen was tevens de stem van talloze andere tv-programma’s, zoals De Achmea Kennisquiz, De Zwakste Schakel, De Nacht van Fortuyn en van vele commercials en bedrijfsfilms. Ook was hij de eerste zenderstem van de televisiezender 24Kitchen en hij was tevens 18 jaar de zenderstem van de radiozender Arrow Classic Rock. Ook was hij de stem van de populaire animatieserie Seabert.

In 1999 werd Jos Bergenhenegouwen onderscheiden met een Marconi Award voor de beste stem.

Van Jos bestaan er digitaal geen foto’s zover wij weten. Hij hield ‘het gezicht achter de stem’ verborgen.


In memoriam Jos Bergenhenegouwen op Veronica
Radio Veronica (en themazender Vintage Veronica) zenden zaterdagavond 13 mei tussen 23.00 en 00.00 uur een in memoriam uit over “RTV-stem” Jos Bergenhenegouwen, die afgelopen maandag is overleden. Het programma wordt op dit moment gemaakt door Bas van Teylingen. In het radio-uur zijn veel fragmenten te horen met de stem van Jos. Je hoort ook de herinneringen van onder meer Lex Harding, Leo van der Goot, Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen, Rob Stenders, Tineke de Nooij, Peter Adrichem, Ad Ossendrijver, Michael Pilarczyk, Eduard Huis in t Veld en Erik de Zwart.
Na zaterdag zal de in memoriam online beschikbaar zijn via de podcast “In Vorm“.

Video: TV Depot Nederland

Bron/tekst: Patrick Kicken / Spreekbuis / Jingleweb / MediaPages

Tags: Nieuws Archief