Radiostilte na windkracht 11

op .

paulvandermark1Het is 2 maart 1982. Tijdens een vliegende storm op de Noordzee zinkt een zendschip van waaraf het radiostation ‘Vijfenveertig negen’ uitzendt. Vier bemanningsleden worden door de kustwacht van boord gehaald en door de politie gearresteerd omdat het verboden is medewerking te verlenen aan dergelijke radiostations. Eén van de medewerkers die op dat moment niet aan boord was, Wim Hekman, weet wat er nog iets heel waardevols aan boord van het zendschip ligt. Dat wil hij er graag uithalen.


Hij duikt naar het zendschip. Daar wachten hem echter twee onaangename verrassingen. Na enige aarzeling besluit Wim,wat hij gezien heeft, te delen met zijn collega’s.Dat zet een kettingreactie van gebeurtenissen in werking die Wim niet had kunnen voorzien en die hem zelf ook uiteindelijk in een heel lastige situatie brengen. Tegelijkertijd ontstaat er een initiatief om het zendschip te lichten. Een kansrijk plan waar velen graag aan willen meewerken, maar het blijkt al snel niet zonder gevaren te zijn. Een verhaal met een afloop die niemand voorzien had.

'Radiostilte na windkracht 11' is het zojuist verschenen boek van auteur en radiomaker Paul van der Mark. ‘Radiostilte na windkracht 11’ komt rond 22 juli uit, het is nu al te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kosten inclusief verzendkosten binnen Nederland: € 16,50.

Hans Knot over ‘Radiostilte na windkracht 11’: ‘Radiostilte na windkracht 11’ is vooral een boek vol spanning waarin je wordt meegezogen in het enerverende verhaal van de mensen achter dit radiozendschip. Bovendien worden automatisch vele herinneringen in je naar boven gebracht over de goede oude tijd van de zeezenders.

paulvandermark2Paul van der Mark op de Extra Gold website: "Al op jonge leeftijd werd ik gegrepen door het virus 'radio maken'. Het begon met bandprogramma's voor een jongerencentrum in Utrecht, en al snel daarna af en toe een drive-in show presenteren. Dat alles met apparatuur waar je je nu voor zou schamen. Ondertussen stond mijn radio vastgeroest op de 192 en vanaf 1972 op de 538. Vanaf mijn zestiende werd het allemaal wat professioneler. In het weekend als discjockey werken in bars en discotheken. Veronica en Noordzee hadden inmiddels de uitzendingen beëindigd. Gelukkig had ik nog heel veel cassettebandjes liggen met programma's van met name Veronica. En Mi Amigo en Caroline voorzagen in de broodnodige behoefte aan geluid vanaf zee. Radio maken bleef mijn passie. Ooit heb ik nog een proefuitzending gemaakt voor Radio Mi Amigo, maar nooit opgestuurd: ik heb er nog spijt van. Het werd dus geen zeezender maar een ziekenomroep. Daar leerde ik rust brengen in een programma. Dat kwam me later goed van pas toen ik als vrijwilliger radio en televisieprogramma's ging maken voor de lokale omroep in mijn woonplaats Oosterhout. Ondertussen luisterde ik naar radio Monique, met name de liveprogramma's spraken mij aan: daar was het echte geluid vanaf zee te horen en de sfeer te voelen. Na nog jaren actief te zijn geweest bij de lokale omroep, brak een fase van carrièremaken aan en daarin was niet altijd tijd voor mijn oude liefde: radio maken. Totdat ik tijdens een vakantie in Frankrijk Radio Extra Gold had aanstaan. Van het één kwam het ander en inmiddels is 'Zeeklassiekers en andere pareltjes' elke zondagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur te beluisteren op het station waar de sfeer van de zeezenders herleeft".

Extra Gold promo voor 'Radiostilte na windkracht 11' door Bert van der Laan


Bron/tekst: Hans Knot / Paul van der Mark / Extra Gold / MediaPages

Tags: Nieuws Archief