Tom Hardy overleden

op .

tomhardyDe Ierse radiosector rouwt om Tom Hardy. Hij overleed zaterdag 26 februari – 68 jaar jong – na een plotselinge hartaanval in het ziekenhuis. De oud programmamanager van Today FM, werkte recent als Sourcebook & Digest Editor bij het Public Relations Institute of Ireland. Tom, een Engelsman die een ere-Ier werd, begon zijn carrière in de jaren 70 bij de Israëlische zeezender de Voice of Peace, waarna hij bij het legendarische Radio Caroline terechtkwam. Nadat het zendschip de MV Mi Amigo in maart 1980 tijdens een storm verging, zette Tom zijn carrière verder in Ierland.


Daar ging hij werken bij de eerste professionele Ierse landpiraten. Hij werkte onder andere voor Radio Sunshine in Dublin. Later stapte hij over naar Radio Nova, waar hij samen werkte met onder andere ex-Caroline-dj, Chris Cary.

Tom was niet alleen een geweldige radiomaker, maar had ook een intuïtief begrip van de programmering, muziekplanning en menselijke relaties. Die combinatie bracht hem in 1982 bij het lokale commerciële Engelse Chiltern Radio (Dunstable, Bedfordshire). Maar hij miste Ierland en ging werken voor Kiss FM in Monaghan. Waarna hij terechtkwam bij 98FM. Hij hielp het station om marktleider te worden in Dublin.

Toch liet het buitenland hem niet los. Hij trok naar Zweden, Denemarken, Finland en Tsjechië. In 1998 werd Program Manager bij Today FM , waar hij nauw samenwerkte met onder meer Tony Fenton, Ray D’Arcy en Ian Dempsey.

“Hij was een echte radiomaker waar je alleen maar van kon leren”, zegt Hot Press Assistant Editor, Stuart Clark, die als tiener gretig naar Tom luisterde op Radio Caroline vooraleer hij zelf bij Today FM ging werken. “Hij straalde steeds een grote positiviteit uit. Tom was een doe-mens. Ik herinner me dat ik hem voor het eerst ontmoette in Marconi House.”

“Hij had een kleine foto van de MV Mi Amigo op zijn prikbord hangen, maar verder schepte hij nooit op over zijn roemruchte radioverleden. Men zegt dat je geen helden ontmoet, maar Tom bleek een even lieftallige man als een geniale dj en programmaleider Ik heb letterlijk nog nooit iemand een kwaad woord horen zeggen over hem, wat verdomd zeldzaam is in deze branche.”

Lees meer over Tom Hardy op Pirate Radio Hall of Fame

Bron/tekst: RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Archief