Ben Bode overleden

op .

benbode2Ben Bode is overleden. Dat meldde Paul Rusling op 23 januari aan onze collega's van RadioVisie. Ben schreef vanaf januari 2018 columns voor RadioVisie onder de titel 'Plaatje maar weer'. Er werden 70 afleveringen gepubliceerd. Ben was betrokken bij veel radioprojecten, waarvan vele bij de zeezenders. Zo was Ben o.a. in 1978 betrokken bij de eerste poging van de zeezender Radio Delmare. In 1979 organiseerde hij de terugkeer van Radio Caroline, met o.a. een Nederlandse service. Daarna was Ben betrokken bij Radio Paradijs.


Maar nog voor de programma’s van start konden gaan werd het zendschip Magda Maria geënterd door de Nederlandse marine en opgebracht. Ben werd gearresteerd. Radio Paradijs was voor het eerst te beluisteren op zondag 26 juli 1981 op 270 meter met testuitzendingen, die tot de dag van entering – zaterdag 1 augustus 1981 – zouden duren.

Ben was ook actief in België, vanaf het begin van de 'vrije radio'. Hij zette daar het productiebedrijf Probe Scores op met als één van de eerste opdrachtgevers het toen nog illegale Radio Atlantis uit Antwerpen. Vele Vlaamse stations zouden op Ben een beroep doen. Ook voor de productie van reclame-spots. Maar ook de Franstalige markt wist hem te vinden: Radio Contact, Kiss FM, NRJ. Ben werkte vaak samen met Peter van Dam.

Uiteindelijk stapte Ben helemaal uit de radiosector, maar bleef wel in Antwerpen wonen, waar hij tot zijn overlijden conciërge was. Ben Bode werd 66 en overleed vrijdag 21 januari in een ziekenhuis in Antwerpen.Audio: De geschiedenis van Radio Paradijs (Walter Galle & KL85)

Video 1: De geschiedenis van Radio Paradijs (Jan Hariot & Alex van den Hoek)

Video 2: Radio Paradijs (VOO 1981 / Archief Alex van den Hoek)

Video 3: Radio Paradijs Journaalbeelden (Oldies 45 / Alex van den Hoek)

Video 4: Interview Rob Olthof met Ben Bode (YT kanaal Ben Bode)

Video 5: Radio Paradijs inbeslag genomen met Paradijs jinglepakket (Archief Rob Olthof / YT kanaal Martin van der Ven)

Video 6: Ben Bode aan boord van de Magda Maria na de ingeslagname (Archief Rob Olthof / YT kanaal Martin van der Ven)

Foto: Ben Bode (Copyright: Jingleweb)

Bron/tekst: Paul Rusling / RadioVisie / Jingleweb

Tags: Nieuws Actueel