Guus Jansen overleden

op .

guusjansen2Guus Jansen is vrijdag 2 juli op 87-jarige leeftijd overleden. Een naam die bij menig radio- en zeezenderfan een belletje zal doen rinkelen. Hij was het die als grootaandeelhouder van muziekuitgeverij Strengholt in 1971 geloofde in een tweede Nederlandstalige zeezender naast Radio Veronica. Op 6 maart 1971 konden daardoor de Nederlandstalige programma’s van Radio Noordzee Internationaal, met onder andere Jan van Veen, Joost den Draaijer en Ferry Maat, van start gaan vanaf het zendschip de Mebo II.


Radio Noordzee Internationaal (RNI) vond onderdak in de Hofstede in Oud-Bussum (Naarden). Een mythische plek waar vele jaren later ook nog Radio Noordzee Nationaal, Noordzee FM, de Gouwe Ouwe Zender en tegenwoordig 100%NL en SLAM! onderdak vonden. Radio had bij Guus Jansen steeds een bijzonder plekje in zijn hart, en daar zal zijn carrière bij de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Luxemburg in de jaren 60 van de vorige eeuw, niet vreemd aan zijn.

guusjansenHij presenteerde er elke zondagmiddag ‘Teenager Muziek Parade’ (genoemd naar het gelijknamige muziektijdschrift) van 13:30 tot 14:00 uur. De eerste uitzending was op 16 oktober 1960. In het programma kwamen ook Nederlandse Indobands aan bod zoals Electric Johnny en zijn Skyrockets, The Black Dynamites en uiteraard The Tielman Brothers, die in het buitenland al veel succes hadden. Dit was uniek want deze muziek werd door de Hilversumse zenders volledig genegeerd, dit tot woede van de fans.

Jansen voerde ook de scepter bij Muziek Parade. Het teenager maandblad organiseerde talentenjachten voor jonge artiesten. Guus Jansen wist zich op te werken tot een onmisbare persoon bij Strengholt. En hij verwierf een belangrijk pakket aandelen, waarbij hij meestal op de voorgrond trad bij de uitgeverij. Hij was actief met het verwerven van copyrights, de rechten op liedjes. Hij was, in de goeie zin van het woord, een handige jongen, een ‘driving force’. Hij reed rond in een grote Amerikaanse auto.

Janssen en Strengholt (opgericht in 1928) zijn steeds vooruitziend geweest in een snel veranderend medialandschap. Innovatie en flexibiliteit waren en zijn daarin steeds belangrijk gebleven. Heel veel is er niet bekend over Guus Jansen. In één van de weinige vraaggesprekken – tijdens het 75-jarig bedrijfsjubileum in 2003 – legde hij zelf uit waarom dat zo was:

“Mijn keuze voor de anonimiteit is altijd een pragmatische geweest. Er was voor mij simpelweg geen reden in de media te komen en als het niet nodig was, had ik er ook geen zin in. Ik heb bij heel veel mensen van dichtbij meegemaakt wat voor belasting het kan zijn om een publiek figuur te zijn en voortdurend in de belangstelling te staan. Stel dat Strengholt naar de beurs was gegaan, waar we ongeveer tien jaar geleden serieus over nadachten, dan was het anders geweest. Als topman moet je dan wel.”

Guus Jansen sr., werd in 1966 algemeen directeur van A.J.G. Strengholt’s Uitgeversmaatschappij N.V.. In 2003 trad hij af als voorzitter van de Raad van Bestuur van Strengholt. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het blad Muziek Parade. Met de verkoop daarvan maakte hij zijn fortuin. Als man achter de schermen speelde Guus Jansen een niet onbelangrijke rol in de ontwikkeling van de (commerciële) media in Nederland (en daarbuiten).

Foto 1: Guus Jansen (rechts) en Chris Smeekes Radio Noordzee Nationaal (Copyright: Rene van den Abeelen)

Foto 2: Guus Jansen (links) met Jerney Kaagman en Martin Banga Radio Noordzee Nationaal (Copyright: Rene van den Abeelen)

Bron/tekst: RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Archief