Koninklijke onderscheiding Niels Zack

op .

nielszacklintjeNiels Zack heeft op 27 april een lintje gekregen en is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Niels kreeg de Koninklijke onderscheiding uit handen van Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn, het werd hem opgespeld door zijn echtgenote Hélène Zack. De onderscheiding werd Niels toegekend ‘vanwege het nationale belang tot behoud van het muzikale culturele erfgoed’. Niels is al sinds 1986 intensief betrokken bij diverse radiostations en musea en is (mede-) bestuurslid van de Stichting Norderney.


nielszacklintje2De voordracht tot de benoeming van Niels tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau is mede ondersteund door Ad Bouman en Juul Geleick van de Stichting Norderney, Eppo van Nispen tot Sevenaer en Erwin Voorhaar van Beeld en Geluid, Kees Dekker en Arja Kapitein van het Automuseum in Schagen, Arjen Dalenberg en Jan Luiten van de Rovoz en Peter Hoogendoorn van DB Media.

Als kleine jongen was Niels al in de weer met radio’s, platen en bandrecorders. In 1986 kreeg dat voor het eerst vorm bij de Rovoz, de huisomroep van het WestFries Gasthuis in Hoorn. Kort daarna was Niels (mede-) oprichter van Radio Enkhuizen. Later ging Niels ook aan de slag bij Radio Hoorn en Radio NoordHolland.

Eind vorige eeuw startte Niels bij de Stichting Norderney en was hij actief betrokken bij de restauratie van historische Veronica apparatuur en de organisatie van het Veronica 1224 evenement in 1999. Ook bij de vele ‘Veronica Dagen’ van de Stichting Norderney die daarna volgden was Niels telkens actief.

Niels was ook vrijwel altijd aanwezig bij de Nederlandse RadioDagen. Tijdens de RadioDag van 1999 in Haarlem werd een deel van de gerestaureerde apparatuur van de zeezender Veronica voor het eerste getoond.
Ook was Niels betrokken bij een aantal evenementen van Radio 192. O.a. bij de openingsdag in 2001 en het evenement ‘192 op FM’ vanaf de Scheveningse Pier in 2003.

In 2007 raakte Niels betrokken bij Museum RockArt. Daar was hij mede verantwoordelijk voor het naar dat museum halen en restaureren van de originele Zeedijk studio, de Lapershoek studio en de boordstudio van de zeezender Veronica. De voormalige boordstudio is mede door Niels volledig operationeel gemaakt en werd in 2014 officieel in gebruik genomen.
In 2012 was Niels mede verantwoordelijk voor het naar Museum RockArt halen van een originele mengtafel uit de Soundpush studio. Niels heeft, samen met voormalig Soundpush technicus Jan Audier, de mengtafel deels gerestaureerd. Deze diende o.a. als decor voor de in dat jaar uitgezonden documentaire over Shocking Blue.

In 2013 was Niels drie keer mede verantwoordelijk voor de techniek tijdens de Nostalgische 192 Drive In Show in Het Teejater in Naaldwijk.
In 2015 was Niels mede verantwoordelijk voor de techniek tijdens de 3-daagse Vinyl Marathon in Hotel Lapershoek in Hilversum. DJ’s van toen en nu draaiden 3 dagen muziek van vinyl. Het evenement werd live uitgezonden.
In 2016 organiseerde Niels de aanwezigheid van de historische Veronica Zeedijk studio tijdens de Belgische RadioDag in Gistel. Tijdens deze RadioDag werden met de Zeedijk studio programma’s opgenomen voor 192 Radio.
In 2016 was Niels ook betrokken bij de inrichting van het Veronica 192 Museum in Nijkerk.

Bij het Automuseum in Schagen was Niels mede verantwoordelijk voor het restaureren van een originele reportagewagen van Radio Nederland WereldOmroep. In 2012 was Niels met deze reportagewagen aanwezig bij de allerlaatste uitzending van Radio Nederland WereldOmroep. Daar werd o.a. gebruik gemaakt van een aantal historische microfoons uit de privé collectie van Niels. In 2014 was Niels met de reportagewagen aanwezig bij het evenement ’50 jaar Beatles in Blokker’. In 2017 organiseerde Niels een WereldOmroep Dag in Schagen met voormalig Radio Nederland medewerkers en de originele reportagewagen.

Sinds 2019 is Niels actief bij Beeld & Geluid in Hilversum. Met originele studio apparatuur was Niels verantwoordelijk voor een Hilversumse studio opstelling uit de vorige eeuw in het Kurhaus. Daarmee werd een dag lang uitgezonden, met omroepmedewerkers van vroeger, tijdens de Idzerda Day.

Niels was in hetzelfde jaar (mede-) verantwoordelijk voor het inrichten van de studio van Radio 100 Jaar in Hilversum.
Vanwege zijn kennis van analoge studio apparatuur uit de vorige eeuw en de zeezenders was Niels in 2019 uitgenodigd bij de ‘Eifeler RadioTagen’, ter gelegenheid van 100 jaar radio. Daar werd een weekend lang uitgezonden met een radiostudio uit 1965 in het Duitse Kall, met o.a. een programma over de historie van de Nederlandse zeezenders.
In 2020 restaureerde Niels een van de eerste Hilversum 3 DJ tafels. Daarmee werd tijdens de Dutch Media Week in Beeld & Geluid een week lang live uitgezonden.

Met analoge studio apparatuur maakt en bewerkt Niels regelmatig opnames van (historische) Nederlandse popgroepen, zoals voor The Kik, The Sixties en Studio Arnold Muhren in Volendam. Voor Studio Arnold Muhren onderhoudt Niels de analoge studio apparatuur.
Niels werkte mee aan het in 2017 verschenen boek ‘Dutch Mountains’, over de Nederlandse popmuziek. Auteur Peter Voskuil noemt Niels in het boek ‘studio expert’.

nz0nz1nz2

nz3nz4nz5

nz6nz7nz8

nz9nz10 nz11

nz12nz13nz14

Foto 1: Niels tijdens Veronica 1224 in Hotel Lapershoek, 1999
Foto 2: Niels bij Radio 192, De Pier, Scheveningen, 2003
Foto 3: Niels in Veronica’s Zeedijk studio, VeronicaDag in Museum RockArt, 2015
Foto 4: Niels in Veronica’s Lapershoek studio, VeronicaDag in Museum RockArt, 2013
Foto 5: Niels in Veronica’s boordstudio, Museum RockArt, 2014
Foto 6: Niels in de WereldOmroep reportagewagen, Hilversum, 2012
Foto 7: Niels tijdens de Nostalgische 192 Drive In Show, Teejater Naaldwijk, 2013
Foto 8: Niels, met Ad en Juul, VeronicaDag, Norderney Amsterdam, 2014
Foto 9: Niels tijdens de WereldOmroep Dag, Automuseum Schagen, 2017
Foto 10: Niels in het Veronica 192 Museum, Nijkerk, 2016
Foto 11: Niels tijdens de Vinyl Marathon, Hotel Lapershoek, 2015
Foto 12: Niels met Veronica’s Zeedijk studio, RadioDag Belgie, 2016
Foto 13: Niels tijdens de Eifeler Radiotage, Kal Duitsland, 2019
Foto 14: Niels tijdens de Idzerda Day, Kurhaus, Scheveningen, 2019
Foto 15: Niels in de historische Hilversum 3 studio, Beeld & Geluid, 2020


Foto boven: Niels met Koninklijke onderscheiding (Copyright: Harm ten Brink)
Foto boven: Niels met familie en Burgemeester Nieuwenburg van Hoorn (Copyright: Harm ten Brink)

Copyright overige foto’s: MediaPages

Bron/tekst: Hélène Zack / Wim van de Water / MediaPages

Tags: Nieuws Archief