Musea mogen weer open

op .

ireneferrysiteMusea mogen van de overheid vanaf maandag 1 juni weer open. Het is nog wel een beperkte openstelling met een maximaal aantal bezoekers en verplicht reserveren voor een bezoek. Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn opent op 1 juni weer de deuren. Museum RockArt in Hoek van Holland heeft voorlopig alleen de museumwinkel onder de noemer ‘RockArt Shop XL’ sinds 9 mei elke zaterdag open. Aan heropening van het hele museum wordt hard gewerkt. Beeld en Geluid in Hilversum blijft vooralsnog tot 1 september gesloten.


mtvtelekidsHet Museum van de 20e Eeuw toont het leven in de vorige eeuw in diverse stijlkamers en duizenden objecten. Een mooi voorbeeld is de ‘techniek gang’, waar prachtige TV’s, radio’s en platenspelers uit de vorige eeuw staan. Het Museum van de 20e Eeuw heeft op dit moment 2 thema exposities: over het legendarische TV programma Telekids en over de val van de Berlijnse Muur.
Sinds 17 april presenteren Hans Stuijfbergen en Wim van de Water iedere vrijdag om 17 uur het TV programma ‘M-TV’, live vanuit het museum via Facebook. Met nieuws over het museum, lokale ondernemers en cultuur en ook af en toe aandacht voor de zeezenders. Met afgelopen vrijdag 29 mei een Telekids Special met Carlo, Irene en Daphny live in de studio (foto).
Directeur Hans Stuijfbergen: “Op 13 maart moesten we de deuren sluiten, net zoals veel andere instellingen. Dat betekent dat we de afgelopen maanden vrijwel geen inkomsten hadden. Met een voorzichtige start met maximaal 100 bezoekers tegelijk hopen we weer wat geld binnen te krijgen. We hopen dan ook dat velen de weg naar ons museum en zijn exposities weer weten te vinden. Een bezoek met de MuseumKaart is gratis maar ook dan steunt de bezoeker ons museum”.

rockartshopMuseum RockArt in Hoek van Holland toont de geschiedenis van 70 jaar popmuziek in beeld, geluid en vele unieke items. Met onder andere de boordstudio en de Zeedijk studio van de zeezender Radio Veronica, de Soundpush studio en honderden memorabilia en merchandise items uit 70 jaar popmuziek. Daarnaast verzorgt RockArt regelmatig thema exposities.
Directeur Jaap Schut: “Ook voor ons is het een hele moeilijke tijd. Op 13 maart vielen in één keer alle inkomsten die ons museum had uit de entreegelden en onze (deels reizende) RockArt Shop weg. Met een heleboel aanpassingen hebben we gelukkig sinds 9 mei onze RockArt Shop weer kunnen openen. Onze RockArt Shop XL is op dit moment iedere zaterdag en 1e zondag van de maand geopend. We werken nu stap voor stap aan een uiteindelijke heropening van het hele museum. Vanaf 4 juli zullen de openingsdagen verder worden uitgebreid”.

beeldengeluidBeeld en Geluid in Hilversum beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Het instituut beheert één van de grootste archieven ter wereld en bewaart diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, websites en objecten. Op 16 april van dit jaar maakte de Stichting Norderney bekend dat hun hele archief van de zeezender Radio Veronica wordt onder gebracht bij Beeld en Geluid.
Beeld en Geluid gaat pas op 1 september weer open. Een woordvoerder van Beeld en Geluid: “Wij zijn een interactief familiemuseum waar je overal aan mag zitten en waar overal touchscreens, koptelefoons en kleinere doe-ruimtes zijn. Daar moet je extra voorzichtig zijn. Daarnaast spelen de onzekerheid en de kosten een rol. Beeld en Geluid is een financieel gezonde instelling, maar tegenover hoge kosten van de 1.5 meter aanpassingen staan in de zomer weinig bezoekersinkomsten. In juni en juli gaan we testen met het organiseren van kleinschalige events en de verhuur van zalen, mits deze aan de landelijke richtlijnen voldoen. Vanaf 1 september hopen we dit weer in zijn volledigheid op te kunnen pakken”.


Foto 1: Irene Moors (Telekids) en Ferry Eden (Radio Mi Amigo) in februari in het Museum van de 20e Eeuw (Copyright: Bo Anneveldt / MediaPages)
Foto 2: Carlo, Irene, Daphny, Hans en Wim tijdens de Telekids Special van M-TV vanuit het Museum van de 20e Eeuw op 29 mei (Copyright: MediaPages)
Foto 3: Jaap & Jacqueline Schut in de Museum RockArt Shop (Archief: MediaPages)
Foto 4: Beeld en Geluid (Copyright: Beeld en Geluid)

Bronnen: Hans Stuijfbergen / Jaap & Jacqueline Schut / Richard Otto / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel