René: help het Veronica schip!

op .

reneveronicaschipRené van den Abeelen heeft heel wat los gemaakt met zijn Open Brief over het voormalige Veronica zendschip. Het Veronica schip is op dit moment plotseling nieuws in diverse kranten, regionale omroepen, mediasites en op Facebook. René gaat door met zijn strijd om het voormalige Veronica zendschip een rol te geven als cultureel erfgoed. Vrijdag was René in Amsterdam om deze foto te maken. En vandaag schreef René opnieuw een vurige oproep om het voormalige Veronica zendschip veilig te stellen als cultureel erfgoed.


HELP HET VERONICA SCHIP!
Toen ik afgelopen vrijdag in Amsterdam moest zijn omdat ik bij AmsterdamFM over mijn nieuwe boek mocht komen praten, ben ik wat eerder van huis gegaan dan nodig was, want ik wilde de kans grijpen eerst nog even ergens anders een foto te maken. Achter het Centraal Station varen veerponten over het IJ heen en weer en pont 906 onderhoudt de dienst naar de NDSM werf. Daar ligt het vroegere zendschip van Radio Veronica: de Norderney.

Je weet waarschijnlijk dat ik een week of wat geleden vreselijk pissig werd over het nieuws dat de zoveelste uitbater het schip gaat gebruiken voor dingen die niet alleen helemaal niets te doen hebben met het unieke verleden van de Norderney, maar het schip wellicht zelfs verder zullen verminken. De Open Brief die ik daarover publiceerde, heeft er gelukkig voor gezorgd dat er meer over het schip wordt gesproken en geschreven dan in jaren het geval was, en dat er van verschillende kanten bemoedigende uitlatingen zijn gedaan. Probleem blijft dat het een doodordinaire centenkwestie is. Veiligstellen van cultureel erfgoed, zoveel mogelijk in oude staat herstellen, er (onderdeel van) een museum van maken en er geregeld passende activiteiten laten plaatsvinden… het draait toch weer om euro’s…

veronica3ROMaar ik verdom het om de zaak te laten rusten.
Kom op: kapitaalkrachtigen met wortels in en liefde voor dat onvergetelijke en unieke hoofdstuk zeezenders!
Kom op: bedrijven die jarenlang succesvol adverteerden en nu de zo broodnodige hulp zouden kunnen bieden!
Kom op: gefortuneerde particulieren die het een schandaal zouden vinden als dit schip uiteindelijk een trieste gang naar de sloper zou moeten maken!
Kom op: fondsen en instellingen die zich bezighouden met het beschermen van cultuurgoed!
Kom op: overheid die onder meer de taak heeft Nederlandse geschiedenis te bewaren!
En kom op, huidige eigenaar! Wilt u nu werkelijk dit unieke schip zonder eerbied voor haar verleden maar ver beneden haar niveau laten gebruiken en steeds verder laten verminken, in plaats van er aan mee te werken dat het een verdiende eervolle bestemming krijgt?
Kom op: zorg ervoor dat het enige historische zendschip dat Nederland rijk is en dat deel uitmaakt van nog-geen-handje-vol-op-de-hele-wereld (!!!) behouden blijft, en respectvol een nieuwe functie kan krijgen!
Eind deze maand is het precies 45 jaar geleden dat ze tot zwijgen werd gebracht.
HELP!

Link: de Open Brief van René van den Abeelen van 26 juli 2019

Link: "Meeuwen op 1224" van René van den Abeelen uit augustus 1999 n.a.v. de tijdelijke terugkeer van Radio Veronica

Foto: Radio Veronica op zee (Archief: Offshore Radio Archive / Rob Olthof)

Bron/tekst: René van den Abeelen / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel