Veronica schip in beeld bij musea

op .

vfoto6Zowel Beeld en Geluid in Hilversum als het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn hebben belangstelling voor het schip van de voormalige zeezender Veronica. Maar waar het geld voor een opknapbeurt vandaan moet komen is nog onduidelijk. En nog een kleinigheidje: de eigenaar wil het niet kwijt. Het Veronica-schip Norderney lag van 1964 t/m 1974 op de Noordzee bij Scheveningen waar het plaats bood aan de zender van het radiostation. Met de Top 40 en populaire DJ's als Joost den Draaijer en Tineke de Nooij kreeg de zender een legendarische status.


Die legende nam grote proporties aan toen Veronica onder druk van de politiek de lucht uit moest en als legale omroep Hilversum binnen denderde.

Inmiddels ligt het schip aan de NDSM-pier in Amsterdam Noord. Het wordt verhuurd als horecagelegenheid en voor evenementen. Volgens radiomaker René van den Abeelen wordt het ’verminkt’. Hij stelt dat het als horecabedrijf geen succes is. „Als dit zo doorgaat, gaat het naar de verdommenis en belandt het straks bij een sloper.”

In een poging het schip te redden stuurde hij vorige week een open brief naar vermogende mediapersoonlijkheden als Willem van Kooten, John de Mol en Lex Harding. Hierin riep hij hen op om het schip op te kopen en als museum in te richten. Hij vertelt dat hij uit alle hoeken positieve reacties kreeg. „Vooral van radiofans met nostalgische gevoelens als het om Veronica gaat.” Maar van de beoogde geldschieters hoorde hij niks.

veronicaschip hmc dagbladen 7 augustus 2019Nu richt hij zijn pijlen op de musea, zoals het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn en het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het schip is welkom in Hoorn, laat directeur Hans Stuijfbergen van dit museum weten. Het museum ligt aan het Markermeer, zodat het schip aan de kade kan afmeren. ,,Wat ons betreft komt er een permanente expositie over zeezenders’’, aldus Stuijfbergen. ,,Maar het schip is behoorlijk onttakeld en we hebben geen budget om het te kopen of op te knappen.’’

Ook bij Beeld en Geluid in Hilversum willen ze meedenken over de toekomst van het schip, zegt een woordvoerder. ,,Meepraten hoort bij onze functie als bewaker van omroeperfgoed. Het zou zonde zijn als het schip wordt vernietigd, maar ik denk dat onze vijver te klein is om het hier neer te leggen. Maar we staan open voor een gesprek, want dit schip verdient dat.’’

Wat zou het schip eigenlijk waard zijn? Bij scheepssloperij Treffers in Haarlem hebben ze hun twijfels. „Bij een schip uit die tijd kun je er donder op zeggen dat er asbest in zit. En vast ook ander materiaal dat je moet afvoeren voor je aan een verbouwing kunt denken’’, meldt hun zegsman. ,,En hoe meer afval je moet afvoeren, hoe lager de prijs.”

Actievoerder Van den Abeelen deed in zijn open brief een oproep aan de eigenaar van het schip om een vraagprijs te noemen. Dus toch nog maar even gevraagd hoe de eigenaar van de Norderney erover denkt. Dat is Nimet Akdemir. ,,Het schip staat niet te koop,’’ mailt die desgevraagd. ,,Het gaat goed met het schip en met mij.’’ Volgens actievoerder Van den Abeelen lijkt dat op onderhandelingstactiek.

Foto: Radio Veronica (Copyright: Stichting Norderney)

Bron/tekst: Holland Media Combinatie / Jan Vriend / met dank aan Bert Verweij / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel