Hans Becker over Veronica schip

op .

knebel11De noodkreet in de open brief van radio DJ René van den Abeelen over het Veronica schip heeft de afgelopen week tot veel publiciteit geleid. René schreef zijn open brief nadat bekend werd dat het voormalige zendschip in Amsterdam alwéér een nieuwe horeca uitbater krijgt. René wil de Norderney in de oude staat herstellen en is bang dat het schip anders snel rijp is voor de sloop. Museum directeuren Hans Stuijfbergen en Jaap Schut reageerden hier al op. Vandaag reageert voormalig Veronica medewerker Hans Becker.


schip43HANS BECKER OVER HET VERONICA SCHIP
"Als we naar de geschiedenis van onze goede oude Norderney kijken, dan heeft ze decennialang langs talloze havens een onzekere rondreis gemaakt en door gebrek aan onderhoud ontzettend te lijden gehad. Vaak had het een haartje gescheeld of het schip was naar de sloop gegaan.
Gelukkig was er eindelijk een ondernemer die met een financieel haalbaar plan kwam om het een kans te geven bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Let wel: de Norderney was rijp voor de sloop.
Terugbrengen in de oorspronkelijke staat, als voormalig zendschip, zoals sommige liefhebbers van het eerste uur het graag hadden zien, zou niet realistisch zijn geweest. (Gelukkig hadden we de foto's nog…)
Alleen als horeca-object en voor de verhuur van evenementen kon het schip kans maken op een rendabel bestaan. Daarom moest het flink worden opgeknapt (gedeeltelijk zelfs vernieuwd) en aan moderne eisen worden aangepast.
Dat projecten van tijd tot tijd van eigenaar wisselen hoeft voor de Norderney niet te betekenen dat het naar 'de verdommenis' zal gaan. Welke goed bedoelende ondernemer of instelling zou dat willen? Een nieuwe eigenaar zal er in moeten investeren.
Ons goede oude Veronicaschip verdient een waardige toekomst en een nieuwe bestemming als museumstuk zou een geweldige oplossing zijn. Alleen zo kun je de tijd op een verantwoorde manier terugdraaien. Met de oude boordstudio er in én als (varend!) horeca- en verhuurobject zou ze een prima kans maken".

hans54OVER HANS BECKER
Hans Becker werkte van 1970 t/m 1974 bij de zeezender Radio Veronica. Hans was o.a. actief als redacteur en presentator van Veronica's Pop Journaal en de Lexjo specials van Lex Harding. Hans was ook redacteur en fotograaf voor het Veronica weekblad. Op 20 november 2017 verscheen zijn (foto-) boek "Radio Veronica, hoe de wal het schip keerde". Op vrijdag 17 november vond in EetCafé Cartouche in Hilversum de presentatie plaats van het boek, waar veel voormalig medewerkers van de zeezender Veronica bij aanwezig waren.

Foto 1: Hans Becker met Helene Zack en Juul Geleick aan boord van het Veronica schip tijdens de Veronica Dag in 2014 (Copyright: MediaPages)
Foto 2: Hans Becker en Ad Bouman tijdens de presentatie van het Veronica boek van Hans in EetCafé Cartouche op 17 november 2017 (Copyright: MediaPages)

Weblink: het boek Radio Veronica, hoe de wal het schip keerde is nog steeds leverbaar via de webshop van het Museum van de 20e Eeuw

Bron/tekst: Hans Becker / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel