Veronica schip met Food Truck

op .

norhansDit jaar is het precies 45 jaar geleden dat Radio Veronica haar uitzendingen op het legendarische zendschip de Norderney moest staken. Begin dit jaar waren er zorgen om het voortbestaan, aangezien de toenmalige uitbater failliet ging. Nu wordt het Veronicaschip aan de NDSM-werf overgenomen door de uitbaters van Foodtruck Tjaps. De vier twintigers willen leeftijdsgenoten graag kennis laten maken met de geschiedenis van het beroemde zendschip. Met de broodjes van Foodtruck Tjaps wisten de jonge eigenaren op festivals veel klanten te trekken.


Met de tijdelijke popup-restaurant op de Norderney willen ze ook broodjes verkopen. Daarnaast is het schip af te huren voor feestjes.

Ook na de tijd als zeezender bleef het schip in gebruik en enkele malen gered van de sloop. Van de plannen om van de Norderney een museum te maken, kwam wegens de hoge exploitatiekosten van het schip en gebrek aan financiële middelen niets terecht. Op 20 oktober 1977 werd het schip verkocht aan Jacques Mooren van Handels- en Scheepvaartbedrijf Kalkhaven BV, die meteen na aankoop de Stichting Veronicaschip oprichtte met als doel de Norderney te bewaren in oorspronkelijke staat. Vervolgens werd het schip nog een aantal keren verkocht, en grondig verbouwd tot discotheek annex bruin café. Het schip heeft onder andere gelegen in Doesburg, Lelystad, Groningen, Maastricht, Dordrecht, Vlissingen, Middelburg, Leeuwarden en Papendrecht. Nadat het zendschip zo’n twee jaar lang in de haven van Antwerpen had gelegen, werd het schip in 2012 met een korte tussenstop aan de Oranjewerf in Amsterdam naar Groningen versleept om na een grondige opknapbeurt dienst te gaan doen als mediaschip.

Daarna ging het schip weer naar het IJ in Amsterdam-Noord, waar het sinds 17 november 2013 ligt afgemeerd bij het NDSM-terrein. Het deed daar dienst als ‘multifunctioneel activiteitencentrum’. Tussen mei 2018 en februari 2019 was er een nachtclub en restaurant ‘De Noordeling’ in gevestigd. Na het faillissement waren er vage plannen om van de Norderney weer een zendschip te maken. Toch is er ook veel kritiek op de huidige schipeigenaar Nimet Akdemir. Volgens enkele voormalige Radio Veronica-dj’s heeft de onderneemster weinig op met de geschiedenis van het zendschip en is zij puur gericht op de exploitatie en is de nostalgie al lang van de Norderney verdwenen.

Foto: Radio Veronica zendschip (Archief: Hans Knot)

Bron/tekst: Spreekbuis / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel