Boek Caroline DJ Tom Edwards

op .

tomedwardsReeds lang geleden was Tom Edwards, bekend van onder meer zijn lange radio- en televisie carrière in Engeland, van plan zijn levensverhaal aan het papier toe te vertrouwen. In de derde week van januari kwam het boek eindelijk in Nederland beschikbaar, nadat het in december het levenslicht had gezien tijdens een officiële presentatie. Het is vooral een eerlijk verhaal van voornamelijk eigen belevenissen geworden, waarbij Tom zichzelf niet beschermd heeft door zijn zeer moeilijke perioden in het leven te vermijden in het boek.


De eerste vier hoofdstukken gaan vooral over zijn jeugdige jaren, waarbij hij zijn vader al in een vroeg stadium verloor. Zijn late tienerjaren brengt hij gedurende bijna twee jaren door – uiteraard met verlofperiodes – op Shivering Sands, een van de Maunsel forten in de Theemsmonding waarop in de mid-jaren zestig van de vorige eeuw Radio City was gevestigd.

Het gehele gebeuren rond het station, waarbij eigenaar Reginald Calvert door een directeur van een ander station werd doodgeschoten, heeft hij van nabij meegemaakt en komt uiteraard uitgebreid aan bod. Maar ook herinneringen die niet eerder naar buiten kwamen uit die periode, worden verteld. Zoals een relatie met een andere medewerker die stuk liep omdat er een derde persoon tussen beide partners kwam. Tom Edwards werd op een bepaald moment van het fort gehaald wegens voedselvergiftiging en een halve eeuw later weet hij nog niet of er opzet in het spel was, gezien hij de enige aan boord van het fort was met deze verschijnselen.

Nadat Radio City definitief ten einde was gekomen beloofde Dorothy Calvert, dan de eigenaresse van het station, de City deejays aan een nieuwe baan te helpen en niet veel later kreeg Tom Edwards telefoon vanuit het Carolinekantoor met het verzoek voor Caroline South te gaan werken en op weg naar het zendschip bleken er nog twee voormalige City deejays van de partij te zijn. Vervolgens beschrijft Tom in hoofdstuk 6 zijn belevenissen op Radio Caroline en het verbreken van zijn belofte naar 14 augustus 1967, en de intrede van de MOA, weer aan boord terug te komen. Vervolgens maakte hij de overstap naar BBC Local TV.

In de daarop volgende hoofdstukken volop aandacht voor zijn entree in de BBC Radio sectie waarbij oudere luisteraars in kranten klaagden dat een voormalige zeezender deejay een BBC programma presenteerde maar ook vooral de beschrijving hoe men al dan niet correct men met elkaar omging binnen de BBC. Trouwens hetzelfde valt te zeggen omtrent zijn vele jobs op vele plekken als medewerker binnen de radio- en televisiewereld, waarbij hij niet mijdt de waarheid te zeggen rond collega’s die het niet zo nauw namen met de regels. Ook zijn er af en toe momenten dat het verhaal tot een goede lachbui aanzette.

Op een bepaald moment besluit hij naar Californië te vertrekken om te zien of daar een toekomst is op te bouwen. Zijn homoseksuele relatie komt tot een einde en na veel tegenslagen besluit hij terug te keren naar Engeland waar bleek dat zijn bejaarde moeder opeens in een klein huisje is komen te wonen; het grote huis is verkocht en het testament is gewijzigd. Wijzigingen die hij nooit heeft kunnen zien. Inmiddels was hij al jarenlang aan de drank geraakt door vooral de hoge werkdruk. Na enkele jaren andermaal bij de BBC aan de slag te zijn geweest en zo maar weer aan de kant werd gezet vervalt Edwards in de drank en een hele zware periode van onder meer zwerven en wordt hij op een bepaald moment wegens herhaalde openbare dronkenschap door een rechter tot gevangenisstraf veroordeelt.

Gelukkig komt Tom weer na een zeer lange kliniekperiode uit een diep dal en bleek hij in staat op, zoals al gemeld, zeer eerlijke manier, zijn zware levensbeschrijving in boekvorm te laten verschijnen.

Te bestellen bij www.tvbrain.info Kaleidoscope Publishing

Is anybody there? door Tom Edwards - Kaleidoscope Publishing, Handsworth Wood, UK
212 pagina’s, geïllustreerd - ISBN 978-1900203-79-2 - 2018

Bron/tekst: Hans Knot / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel