Museum RockArt niet naar Den Haag?

op .

jaapschutDe kans dat popmuseum RockArt verhuist van Hoek van Holland naar Den Haag is verder weg dan ooit. Museumdirecteur Jaap Schut stelde Den Haag een ultimatum en wilde voor de jaarwisseling duidelijkheid. Maar het bleef stil. Zeventig jaar Nederlandse popmuziekgeschiedenis is in het museum te zien. Van de gouden singletjes van George Baker tot een drumstel van de Golden Earring. Maar de huidige ruimte op een bedrijventerrein in Hoek van Holland is veel te klein; hier ligt maar een half procent van de totale collectie.


Museum RockArt voert al jaren gesprekken met Den Haag over een permanente museumlocatie, maar tot nu toe zonder resultaat. Onder meer de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout werd genoemd, maar Den Haag wil eerst zien of het Escher museum daar kan komen. "Den Haag was popstad nummer één, en als ze dat niet voor eeuwig willen worden, dan moeten ze dat zeggen", verzucht museumdirecteur Jaap Schut.

Eind 2016 is zelfs met brede steun een motie aangenomen, waarin het Haagse college wordt opgeroepen met een voorstel te komen voor de vestiging van RockArt in Den Haag. Dat staat ook in het Haags coalitieakkoord. Maar het heeft allemaal niets geholpen. Schut neemt het Den Haag kwalijk als er geen plek blijkt te zijn voor RockArt. "Voormalige wethouders van Cultuur hebben het dossier altijd onderin de la gemieterd met 'LB'. Lekker Belangrijk".

RockArt blijft maar groeien. Omdat Jaap Schut niet meer kan wachten op Den Haag, lopen er intussen gesprekken met collega-musea en andere gemeenten. Veel wil hij daarover niet kwijt. Wel gaf hij eerder aan dat er ook interesse voor het museum bestaat vanuit Almere, Den Bosch en Rotterdam.

De museumdirecteur hoopt nog dit jaar naar een groter pand te verhuizen, waar dan ook. "Er moet een keer iets gebeuren, maar laten wij ook trots en dankbaar zijn op hetgeen wat we hebben. Zeventig jaar popmuziek, dat staat hier".Bron/tekst/foto/video: WOS / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel