Bezoek REM eiland & Radio Waddenzee

op .

Radio WaddenzeeOp Hemelvaartsdag hebben Martin van der Ven, Rob Olthof en Hans Knot een bezoek gebracht aan de oude Houthaven van Amsterdam waar de opbouw en inrichting van het REM eiland bijna klaar is. Op vrijdag 3 juni hebben dezelfde heren een bezoek gebracht aan Radio Waddenzee. Het zendschip Jenni Baynton ligt afgemeerd in de Waddenzee ter hoogte van Griend. Radio Waddenzee zendt t/m 14 juni live uit vanaf het zendschip. Hans Knot schreef een verslag van beide bezoeken.

Mooie dag 
Wat een prachtige Hemelvaartsdag was het dit jaar. Al vroeg opgestaan en met de trein van Groningen naar Hoogeveen, alwaar Martin van der Ven me oppikte voor de rit naar Amsterdam. We bezochten eerst het nu helemaal gereed zijnde CASA 400 en constateerden dat het hotel zeer goed bezocht wordt met tal van mensen van allerlei pluimage en vele nationaliteiten. Vervolgens zijn we naar Amstelveen gereden om bij Rob Olthof een korte bespreking te houden over de komende Radio Day in Casa 400 en de invulling ervan, nu steeds meer mensen die zijn benaderd, laten weten of ze wel of niet zullen komen. En we kunnen met enige trots melden dat het een leuke dag zal worden. Blijf jezelf regelmatig op de hoogte houden door de website van de RadioDay te bezoeken.

REM eilandREM eiland
Na de korte bespreking was het met de auto richting de Amsterdamse Houthaven. We hebben daar wel meer bezoekjes aan gebracht in de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw. Immers lagen daar ondermeer de schepen van Caroline North and South, de Norderney van Veronica en het in beslag genomen zendschip van Radio Paradijs. Ik kende het totaal niet meer terug, zoveel is er in de loop van de tijd veranderd. Ons doel was de Haparandam te vinden. Dankzij de ingenieuze uitvinding 'Tom Tom' bracht Martin ons er vlekkeloos heen. Wat een gigantisch gezicht is het voormalige REM platform daar op zijn nieuwe poten te zien staan.

Voortgang
Rob en Martin hebben het eiland beklommen en constateerden dat er hard gewerkt wordt aan de voltooiing. Aan de zijkant van het platform zijn de contouren zichtbaar van een liftkoker, waarbij spoedig de lift functioneel zal worden gemaakt. Zodra deze gereed is zal ook ik proberen op het REM platform te komen. Een kort gesprek met Hilly Engels, die namens het restaurant gedeelte betrokken is bij het project en met wie in de afgelopen jaren veel contact is geweest betreffende het historische belang van de REM, leerde ons dat er gestreefd wordt naar een officiƫle opening rond het einde van de maand juni.

Graham 75 jaar
In de avond van Hemelvaartsdag bezochten we Graham Gill in Amsterdam en wel om allereerst, het zei verlaat, zijn 75-ste verjaardag te vieren. Maar ook om voor de tweede, en tevens laatste keer, te duiken in zijn archief. Vele unieke documenten, brieven, foto's en ander materiaal zijn meegenomen naar Groningen om de komende maanden te worden uitgezocht en belicht in de serie 'Herinneringen uit het Graham Gill Archief'. Uiteraard zal het vervolg van deze serie in het Freewave Media Magazine zijn te volgen en oude afleveringen zijn terug te vinden via MediaPages.nl.

In de auto
Op vrijdag 4 juni deze dag ging de tocht van Amstelveen naar Harlingen om van daar uit de Waddenzee op te gaan voor ons jaarlijkse bezoekje aan de Jenny Baynton, het zendschip van Radio Waddenzee. Je hebt van die momenten dat op een zeer onverwacht moment erop eens een deuntje voorbij komt die je misschien een of twee keer in je leven in aangepaste vorm hoort. Op de weg van Amsterdam naar de Afsluitdijk in de auto van Martin van der Ven hebben we een programma beluisterd van Carl Mitchell op RNI, te weten op zo 1 maart 1970. Het was de eerste zondag dat RNI officieel in de ether was. Het programma was deels gespekt met groeten en succeswensen van artiesten en op een bepaald moment kwam ook de toen zeer populaire Jose Feliciano voorbij die op de intro van zijn versie van 'Light my fire' een speciale versie inzong: 'This is Jose Feliciano on Radio Northsea Interantional so come on, light my fire!'. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de zeezenderdiscografie op Soundscapes

Zee was pittig
Rond twee uur in de middag werd uitgevaren vanuit de oude haven van Harlingen, richting het zendschip van Radio Waddenzee. En opnieuw werden we gastvrij ontvangen door het team, onder leiding van Sietse Brouwer. Met de tender 'Ome Cor' werd het organisatieteam van de jaarlijkse RadioDay speciaal naar de Griend gevaren. Anderen waren er niet aanwezig op de tender omdat ze zich wel hadden aangemeld maar niet de moeite namen zich af te melden. Dergelijke lieden behoren in de toekomst de mogelijkheid te worden ontzegd tot het zendschip, dat om duidelijke redenen van dubbel historisch belang is. Het was best pittig weer, rond windkracht 5, hetgeen het aanwezig zijn aan dek bijna onmogelijk maakte. Immers sproeide het water behoorlijk.

Beelden
Na een tocht van 1,5 uur kwamen we aan bij het zendschip en volgde een warm ontvangst door Sietse en zijn team. Iedereen is er enthousiast aan het werk, met vooral Walter Galle en Steve Conway, die dit vooral enorm uitstraalden. Laat de beelden, zowel via foto's als filmpjes, voor zichzelf spreken via Offshore Radio Guide.

Video's & foto's
- de volledige video- en fotoserie van Radio Waddenzee op Offshore Radio Guide
- de volledige video- en fotoserie van het REM eiland op Offshore Radio Guide

Copyright: Martin van der Ven
Tekst: Hans Knot