Reorganisatie Radio 10

op .

Jos van HeerdenMaandag 5 maart 2007 werd het grootste deel van de DJ's van Radio 10 Gold ontslagen en kondigde het station aan per 1 april te stoppen met de uitzendingen op 1008 AM. Sinds dinsdag draait het station met 3 DJ's. Alle gegevens van de o­ntslagen DJ's zijn van de 10 Gold website verwijderd. Jos van Heerden (foto), één van de o­ntslagen DJ's, wordt overspoeld met reacties en protesten, zo meldt hij. En de geruchten over de 1008 komen op gang.
OORSPRONKELIJKE AFSCHEID VAN JOS VAN HEERDEN
(inmiddels verwijderd van de Radio 10 Gold website)

Jos van Heerden bij Radio 10 Gold"Bedankt voor al die fijne jaren. Vandaag werd bekend dat Radio 10 Gold in afgeslanke vorm verder gaat. Dit betekent voor een aantal collega's waaronder ik, dat afscheid genomen moet worden. Alle luisteraars enorm bedankt voor al die uren luisteren in de afgelopen 14 jaar. Door het fijne contact en de reacties waren het fijne jaren! Natuurlijk gaat Radio 10 Gold door; hierbij wil ik mijn overgebleven collega's veel succes wensen voor de toekomst".

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en mail een reactie naar Jos van Heerden

KLIK HIER voor Jos van Heerden op Wikipedia

KLIK HIER voor Jos van Heerden op Revival Party


REACTIE VAN RICK VAN VELTHUYSEN
Rick van Velthuysen"De doorgaans nare en spreekwoordelijke kogel is door die kerk: Radio 10 Gold gaat afgeslankt verder en dat kost sommige fantastische collegae hun plekkie op de radio. Het is niet aan mij om hier publiekelijk een oordeel over te hebben en het welbekende ampele beraad zal al voldoende hoofdbrekens hebben gegeven; ook bij de brengers van het slechte nieuws. Persoonlijk hoop ik wel dat mensen als bijv. Ron Stoeltie (Radio 2) en Uunco Cerfontaine (Radio Veronica) eens willen kijken of ze radiomakers pur sang als Jos van Heerden en good old Peter Holland kunnen herbergen in hun programmering. Vraag me niet precies waarom ik o­ngevraagd een lans breek voor Jos en Peter, maar ik vind het gewoon 2 mooie (media)mensen".

KLIK HIER en reageer op dit bericht op de website van Rick van Velthuysen


REACTIE VAN RADIOWOMAN:
"Inmiddels heeft een van mijn favoriete dj's Jos van Heerden al afscheid genomen via zijn weblog op de Radio 10 Gold website. Ik zie net dat er niet eens meer op zijn jocklog gereageerd kan worden! Is dat nou de dank voor zijn jarenlange trouw aan Radio 10, ik vind het schandalig!Ook oudgediende Peter Holland is weggestuurd, die er bijna vanaf het begin bij was! Voor mij een reden om niet meer naar 10 Gold te luisteren, ik heb bovendien een hekel aan de dj's Menno Vroom en René Verkerk. Ook is het stank voor dank tegenover de trouwe luisteraars van het station, ze hadden nog altijd zo'n 5% luisterdichtheid o­ndanks de AM-frequentie en ook waren er prima commercials te horen. Wel begonnen ze te rommelen met het muziekformat dat steeds meer opschoof van de jaren 60 naar de tijd van nu. Een foute o­ntwikkeling die nu dus verder gaat."

KLIK HIER en reageer op dit bericht op de website van RadioWoman


UPDATE: REACTIE VAN DAVE DONKERVOORT
Dave Donkervoort"Het personeel krijgt nu op zijn donder, maar de oorzaken liggen bij het management en ik weet zeker dat daar geen stoel zal wankelen of vallen". Dat zei Dave Donkervoort, oud DJ van Radio 10 Gold, maandag 5 maart in RTL Boulevard over de aangekondigde reorganisatie bij het station. De huidige ochtendjock van 100%NL gebruikte zelfs het woord "mismanagement".

UPDATE: REACTIE VAN ALBERT VERLINDE
"Als je na twintig jaar te horen krijgt dat er een radiostilte voor je aanbreekt, dan is dat triest. Ik blijf het overigens opmerkelijk vinden dat zoveel goede radiomensen o­ntslagen zijn. Of meer 80's en 90's draaien zin heeft? Nee, dat doen er al zo véél. Radio Veronica bijvoorbeeld - mét ster-dj's en mét een etherfrequentie".

KLIK HIER en reageer op dit bericht op RadioActive Blog


DRAMA BIJ RADIO 10 GOLD
Peter HollandDe vraag die ik in december stelde, is helaas beantwoord met 'ja' - Radio 10 Gold gaat fors bezuinigen, meldt Talpa in een persbericht. De middengolfzender AM 1008 gaat per april uit en een deel van het personeel moet weg. Talpa wijt de malaise aan het verlies van de FM-frequentie in 2003 (lagere luistercijfers, teruglopende reclameinkomsten) en de hoge uitzendkosten voor de AM-frequentie. Het zijn harde maatregelen voor het personeel.
Uitgerekend de beste dj's van de zender moeten weg. Jos van Heerden en Thorvald de Geus in ieder geval en volgens posters op Radioforum.nl ook radiolegende Peter Holland. Met alle respect voor de rest van de ploeg: het station is nu alle grote namen kwijt. Boegbeeld Tom Mulder viel eerder al weg, Dave Donkervoort verkaste na jaren trouwe dienst naar 100%NL. Achteraf dus een goede overstap.
De kracht van Radio 10 Gold - het draaien van echte classics, iets wat de laatste tijd overigens is verwaterd - blijkt ook de grootste zwakte. Adverteerders dan wel mediabureaus laten het 'ouderenstation' vaak links liggen. Het blijft mij verbazen: 1,3 miljoen luisteraars per week volgens Talpa, maar ze krijgen het niet verkocht. Mediaplanners hebben het (voor)oordeel dat ouderen niet of moeilijk beïnvloedbaar zijn door reclame. Ik vind dat een achterhaald beeld, maar dit terzijde.
Het format wordt aangepast om meer luisteraars te trekken. Per april kan dat dus alleen nog via kabel, internet en satelliet - en iedereen weet wat er met RTL FM gebeurde toen het verdween uit de ether. Wat voor aanpassingen er komen, is o­nduidelijk. Het persbericht meldt: 'Radio 10 Gold blijft de vertrouwde zender voor luisteraars die hun dag willen doorbrengen met de grootste hits aller tijden, van de jaren 60 tot en met nu'. Mogelijk wordt het grotendeels non-stop.
Dramatisch dat het zo afloopt met Radio 10 (Gold), dat al bijna 19 (!) jaar bestaat. Misschien kan het tij worden gekeerd als over een paar jaar opnieuw de frequenties worden verdeeld. Vraag is of Talpa het station zo lang in leven wil houden en voor Radio 10 Gold wil bieden op een FM-frequentie. De toekomst zal het leren. Voorlopig staan de overgebleven dj's voor de zware taak het trouwe luisterpubliek vast te houden. Zonder een (ver reikende) AM, maar vooral zonder een Jos van Heerden of Peter Holland.

KLIK HIER en reageer op dit verhaal op RadioActive Blog


RADIO 10: AAN DE WEG VAN COMMERCIELE RADIO
Het begin van Radio 10De begindagen van Radio 10, de voorloper van het latere Goldstation stonden in het teken van pionierswerk. Enkele Radio 3-coryfeeën kozen toen voor een ‘roekeloos’ avontuur met als doel het slopen van het verouderde omroepmonopolie. Tijd voor enige historiek.
Tijdens de tweede helft van de jaren '80 droomde iedere mediaondernemer van satelliettelevisie en gelijkaardige radiokanalen. De eerste plannen werden in het najaar van 1986 gemaakt. Terwijl op zee Radio Caroline, Monique en in mindere mate Laser tegen weer en wind in om de gunst van de luisteraar streden, doken berichten op over een totaal nieuw station.
Toen de namen van de mannen achter de plannen vielen, Jeroen Soer en Ferry Maat, weerklonk bij wijze van spreken alarmfase één. Dit zou geen amateurswerk worden, maar duidelijk vooruitstrevend aangepakt worden. Toen er meer details naar buiten sijpelden, werden de puzzelstukken snel in elkaar gezet.
Vanuit de 10-studio in het Belgische Sint Stevens Woluwe, zou het signaal gestuurd worden naar de gebouwen van Filmnet, waar een uplunk gebruikt werd om datzelfde signaal in Italië bij Rete Zero in Milaan te doen belanden.
Dit station zou de programma's uitzenden, maar vooral het signaal opnieuw doorsturen naar de Astra-satelliet. Waarna het 'Italiaanse' signaal kon terugkeren naar Nederland waar de diverse kabelmijen het zouden kunnen oppikken. In mensentaal: er was een gecompliceerde U-bocht bedacht waarbij de wetgeving op een slimme manier kon omzeild worden.
Via de Brusselse Wetstraat, vergelijkbaar met het Binnenhof, werd duidelijk dat in België een stukje revolutie geschreven werd. Zeker toen de uitnodiging voor de eerste echte vergadering in de bus viel. De beeldenstormers van de media heetten inmiddels: Peter Jelgersma en Jeroen Soer. Het opzet was een soort charmante piraterij, maar zonder de bonkende Noordzeegolven en zonder de zendschepen van weleer. En er zou zowaar Belgisch sponsorgeld komen. Maar de Vlaamse investeerder gooide roet in het eten. Hij vond het vooral nodig om zich dé topman van het project te noemen.
Een waanbeeld, dat men met recht en rede weg lachte. De o­nderhandelingen sprongen na heel wat getalm af. o­nkunde en weg de kans. Maar dat was slechts tijdelijk, uiteindelijk begon het Radio 10-verhaal toch op 4 april 1988. De geschiedenis van het commerciële station was vervolgens woelig. De torenhoge kosten leidden tot gesprekken met... Radio Contact, maar het Belgische netwerk haakte af wegens te duur.
De jaren '90 vertoonden tekenen van beterschap dankzij de rol van Arcade. De uiteindelijke transfer naar het imperium van John de Mol werd helaas de aanloop naar de definitieve teloorgang.
Pijnlijk voor een station dat aan de wieg stond van de tweede generatie commerciële radio in Nederland.

KLIK HIER en reageer op dit verhaal op RadioVisie.nl


START NIEUW RADIOSTATION OP 1008?
Nieuw station op 1008 AM?We lopen bijna tegen 1 april aan, een legendarische dag voor grappen en grollen. Ook radiomakers kunnen er wat van op deze dag. Legendarisch is de grap van de bekende Nijmeegse piraten in de jaren tachtig.
Delta, Keizerstad en Contact zetten toen de klok een half uur vooruit of de stations wisselden o­nderling van frequentie...
Enkele jaren geleden gaf Radio 10 Gold aan om op 1 april vanaf een zendschip te gaan uitzenden. Datzelfde Radio 10 Gold gaat binnenkort afscheid nemen van AM 1008.
Op het internet gaan allerlei speculaties over deze middengolffrequentie maar of het project wat hier terug te vinden serieus genomen moet worden, blijft natuurlijk de vraag... Vis het maar uit!

KLIK HIER voor de website "AM1008.nl"


INTERESSE CANDLELIGHT VOOR 1008 AM?
Jan van Veen bij Veronica 828 (Copyright: MediaPages)Met verdwijnen van Radio 10 op de middengolf melden zich de eerste kandidaten om de begeerde plek in te nemen. Zo startte een voormalige Radio Veronica-presentator meteen een zoektocht naar een extra partner om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.
Sinds Jan Van Veen samen met Vranz Van Maaren een poging o­ndernam om de FM-Frequenties van RTL in handen te krijgen, bleef het relatief stil rond Candlelight Radio. o­ndanks het aantrekkelijke softpop format ,bleef de belangstelling van de publiciteitswereld achterwege. Enkel de uitgeverij Sanoma zorgde sporadisch voor enkele campagnes.
Een etherfrequentie kan de geloofwaardigheid van een dergelijk project flink verhogen. Tweede keer goeie keer? De kosten voor een degelijke exploitatie lopen echter snel op waardoor men extra financiële hulp best kan gebruiken. Voor de besparingsplannen van Radio 10 Gold bekend werden, sloot het boegbeeld van het meest poëtische radioprogramma in Nederland een gesprek met John De Mol niet uit.
De vraag is natuurlijk hoe hij denkt over het recente sociale drama. Toch een gesprek met de mediatycoon of toch maar beter uitkijken naar andere partners?

KLIK HIER en reageer op dit bericht op RadioVisie.nl

KLIK HIER voor de Candlelight website van Jan van Veen