John Peel overleden

op .

John PeelDinsdag 26 oktober 2004, rond half drie in de middag komt er een email binnen waarin mij bekend wordt gemaakt dat op 65-jarige leeftijd plotseling, aan de gevolgen van een hartaanval, John Peel in Peru is overleden. De BBC veteraan was daar vanwege een langverwachte reis met zijn vrouw Sheila. John Peel was de langst in dienst zijnde medewerker van BBC Radio 1.
Hij was er vanaf de start in september 1967 tot aan de dag van zijn dood. Immens populair werd John, die zijn radioloopbaan in 1963 in Amerika startte, toen hij in mei 1967 in dienst kwam van het toen zeer populaire Radio London. In de late avond en vroege nachtelijke uren begon hij een geheel nieuw programma dat zijn weerga niet kende: The Perfumed Garden.

Zonder toestemming
John mocht de opengevallen late uren invullen en dacht gewoon, mijn mededeejays liggen grotendeels op bed, aan land zal men in het kantoor ook niet luisteren en dus ga ik gewoon mijn gang met voor die tijd zeer alternatieve muziek, waarbij zijn vorm van presentatie ook zeer sfeergevoelig was. Hij stoorde zich ook niet aan het schema van commercials die gedraaid moesten worden en zo o­ntstond er een geheel nieuwe sound op het Top 40 station Radio London. Op het kantoor aan de Curzon Street in Londen o­ntwaakte men snel toen grote hoeveelheden post binnenkwamen die speciaal voor nieuwkomer John Peel was bedoeld.

Direct in het team
Toen de programmaleiding van de BBC op zoek was naar een totaal nieuw team dat moest zorgen van de uren op het toekomstige nieuwe popstation BBC Radio o­ne in september 1967 wist men een groot aantal voormalige zeezender deejays te interesseren voor het nieuwe popstation te komen werken. Het merendeel had jarenlange ervaring opgedaan. Opmerkelijke aanwinst van John Peel die slechts enkele maanden Radio London achter de rug had. Tot op de dag van vandaag is hij o­nonderbroken in dienst geweest van de BBC voor het presenteren van programma’s op Radio o­ne. Hij is daarmee de langst in dienst zijnde deejay van de Beep geworden. Ook werkte hij o­nder meer voor de BFBS en Radio Four en was ook enige tijd als free lancer actief voor de VPRO in Nederland.

1939
John Peel werd geboren op 30 augustus 1939 in Heswell in het Britse Graafschap Chesire alwaar hij zijn schoolopleiding kreeg op de Shrewsbury Public School en ging vervolgens in dienst bij The National Service binnen the Royal Artillery. Vervolgens werkte hij korte tijd in Shropshire alvorens te gaan wonen in Amerika. Zijn eerste baan aldaar was in de Dallas Cotton Exchange maar zijn grote liefde voor de blues muziek leidde al vrij snel tot een gastoptreden op een lokaal radiostation. Toen de Beatles een groot succes werden in Amerika was hij met zijn Britse en een tegen Liverpool aanliggend accent veel gevraagd en werd dé Beatles specialist op het toonaangevende KLIF, dat in handen was van Gordon McLendon.

Full time
Na zijn regelmatige optredens in Dallas volgde Oklahoma City alwaar hij bij KOMA aan het werk ging, later gevolgd door een baan als deejay bij KMEN in San Bernadino. De liefde werd ook gevonden in Amerika maar helaas duurde het huwelijk zeer kort en besloot hij halsoverkop Amerika te verlaten. Een buurman van zijn moeder attendeerde hem erop dat men bij de zeezender Radio London een nieuwe deejay nodig had en John besloot de stap te nemen naar een langdurige carrière die vandaag dus na 37 jaar is geëindigd. Vele nieuwe artiesten heeft hij in de afgelopen decennia via zijn programma’s de eerste kans gegeven. Hij werd alom geëerd vanwege de vele nieuwe muziekstromingen die hij heeft geïntroduceerd en die door vele andere deejays werden gevolgd.

Groningen
Niet alleen in eigen land werd Peel gevolgd. Hij werd ook regelmatig uitgenodigd door de programmeur van het jongeren muziekcentrum ‘Vera’ aan de Oosterstraat in Groningen, alwaar hij nieuw Nederlands en buitenlands talent ging beluisteren en coachen en vervolgens opnamen in zijn BBC programma te laten horen. Peel was trots op een straat in Groningen, de Steentilstraat. Hij vertelde een aantal malen met trots dat in die kleine straat drie zeer specialistische platenzaken waren waar hij een paar uren met plezier, als hij in Groningen was, doorbracht. Ik denk dat velen vanavond een oude opname van John Peel uit hun kast zullen trekken.

Enorm veel reacties
Vele reacties kwamen er binnen na het overlijden van de legendarische deejay John Peel.
Zowel het NOS Journaal als NOVA brachten een prachtige terugblik op de loopbaan van Peel. Ook het ANP nieuws had zijn overlijden als het hoofdpunt in nieuwsblokken. De VPRO herhaalde deze avond op 3FM een oude Peelshow vanuit 1986.
De BBC, aldus Herbert Visser, draaide alleen muziek die bij Peel zou passen. Zelfs The Beatles met ‘I’m the walrus’ kwam voorbij, schreef hij …ondanks alles genieten met een dikke brok in de keel’.
Sky News bracht het verscheiden ook uitgebreid maar maakte de fout door te zeggen dat Peel een van de oprichters van Radio Caroline was. Gesproken over Caroline kan worden gemeld dat in het ‘boek ter nagedachtenis van Peel’ op de BBC site ook een afscheidszin van Ronan was terug te vinden waarin hij Peel bedankte zoveel nieuw talent in de schijnwerpers te hebben gezet.
Canvas, één van de publieke netten in Vlaanderen besteedde aandacht via ‘Het nieuws’ en ‘Terzake’. Ook het internetstation Offshore Music Radio paste meteen haar programmering aan en liet een ieder die het wenste in de uitzending reageren.

Copyright: Hans Knot