MA 50: Ieder uur Historische Lieveling

op .

miamigo50 2024Mi Amigo 50 draait iedere heel uur een historische Radio Mi Amigo Lieveling of Mi Amigo Hitmaker. Mi Amigo 50 vindt plaats in tijdens de havendagen in Terneuzen van 28 t/m 30 juni live vanaf de MV Castor en is de definitieve ultieme hommage aan de zeezender Radio Mi Amigo. De samenstelling en montages van de historische Mi Amigo Lievelingen en Hitmakers zijn gemaakt door Mi Amigo 272 DJ Johan Vermeer. Johan blikt hier onder voor ons in vogelvlucht terug op de historie van de Radio Mi Amigo Lievelingen.


Johan Vermeer: “We beginnen natuurlijk met Mi Amigo's eerste Lieveling bij Ad Vlaminck op vrijdagochtend. Dat is Art Sullivan met het mooie ‘Un ocean de carresses’. Zondag om 18.00 uur eindigen we met de laatste Lieveling ooit uitgezonden: Exile en ‘You thrill me’, van 14-10-1978.
Dat wordt apart die zondag want Ton Schipper doet dat laatste uur. En het was in die laatste uitzendweek van oktober 1978 dat Ton zijn laatste programma zou worden uitgezonden. ‘Zou’, want de zender was er net iets eerder uit.
Er zijn in totaal 242 Lievelingen uitgezonden. Dat is trouwens meer dan RNI 's Treiterschijven. De Mi Amigo Hitmakers die in 1979 werden uitgezonden even niet meegerekend. Want die werden bepaald door de organisatie van de Belgische Nationale Hitparade.

Ferry Eden besteedt aandacht aan die periode door de Hitmaker van 01-07-1979 te draaien op zondag. De startdatum van de herstart van de zender.
Er zijn natuurlijk meer opmerkelijke Lievelingen. Zo werden veel Bee Gees hits gekozen. Dat werd goed aangevoeld blijkbaar in die tijd. Maar het was natuurlijk wel de periode van ‘Saturday Night Fever’ en ‘Grease’.
Zelf koos ik op de vrijdagochtend voor ‘einzelganger’ Andy Gibb. De platen van hem werden ook heel veel gedraaid op die zender.
Maar er zijn nog meer bijzondere Lievelingen. Zo mislukte de door Sylvain Tack uitgebrachte single van Paul Severs met ‘Ik ben verliefd op jou’. De groep Octopus pakte dit later op, werd Lieveling en de rest is geschiedenis. In Vlaanderen en Nederland een hit. Ook de Garnets (Indian uprising) zit erbij. Mi Amigo draaide die plaat heel veel in de zomer van 1974. Het werd geen hit. Ondanks dat de plaat ook Lieveling was. Pas in het najaar van 1974 werd de single Alarmschijf. Daarna werd het ook in beide landen een hit.

Er zitten ook veel DJ verzoeken in de lijst met Lievelingen. Toen ik Bart van Leeuwen en Marc Jacobs vroeg of ze een bepaalde voorkeur hadden voor een favoriete Lieveling reageerde Bart met het idee om , 3 dagen lang, de Lievelingen te nemen van de boord periode die ze samen in de zomer van 1976 doorbrachten op de Mi Amigo. Het was het begin van Baken 16. En het was ook een van de heetste zomers van de vorige eeuw. Of zoals Bart onlangs zei ‘Je spijkerbroek was in een kwartier droog als je die bij de zenderkamer op hing’.

Een weekend lang veel bekende Lievelingen uit 5 jaar Mi Amigo dus. Daarbij hebben we natuurlijk niet alles kunnen plannen. Zo ontbreekt , oud Mi Amigo veteraan, Norbert met ‘Liedje voor Mary ann. Maar ik ga er vanuit dat die plaat ongetwijfeld alsnog wordt opgepakt . En van de Vlaamse artiesten mocht Luc Bral natuurlijk ook niet ontbreken. Na veel aandacht op Mi Amigo stond in augustus van 1974 deze plaat ook in Veronica's Tipparade. En werd afgekondigd, op zaterdag 31 augustus, door Tom Collins met: ‘Hé hé het is zomer, maar geen beste’.”


Lees hier "MI AMIGO 50: DEFINITIEVE ULTIEME HOMMAGE" met alle info over Mi Amigo 50


UITZENDSCHEMA MI AMIGO LIEVELINGEN

malieveling1maliev2maliev3

EERSTE RADIO MI AMIGO LIEVELING 9 MAART 1974


video50ma2024

Bron/tekst: Johan Vermeer / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel