Nederlands 1e jingle opleiding gestart

op .

bartvangoghexaltoDe Jingle Academy, Nederlands eerste jingle opleiding, is van start gegaan. Bart ‘De van Gogh van de jingles’ verzorgt de colleges. De Jingle Academy is een initiatief van Top Format, producent van jingles voor veel regionale, commerciële en NPO-radiozenders. Op de foto zien we Bart van Gogh in de studio van Exalto, waar de studiolessen van de opleiding plaatsvinden. Hier zullen ook jingles ingezongen en gemixt gaan worden. Over Van Gogh verscheen recent het boek Bart! De Van Gogh van de jingles.


Bart maakte onder meer jingles voor NOS Tour de France, TROS, Radio 2, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica.

Bart van Gogh begon zijn radio/jingle carriere in de jaren 70 en werkte bij diverse Haagse FM piratenzenders en bij de zeezender Radio Mi Amigo.

Van Gogh: “Ik ben blij dat er eindelijk een opleiding voor het jingle-vak is. Aan animo is overigens geen gebrek. We hebben besloten elf deelnemers te selecteren voor de eerste editie van de Jingle Academy, aangezien we alle deelnemers persoonlijk willen begeleiden. De afgevallen kandidaten staan nu op een wachtlijst voor de tweede Jingle Academy.”

“Leuk om te vermelden: de kandidaten en deelnemers aan de Academy zijn erg divers”, aldus Van Gogh. “Het gaat om jongeren van 19 jaar oud die nog studeren tot gepensioneerden die jingles altijd interessant vonden. Maar ook mensen die tijdens de coronaperiode bedachten dat ze een carrièreswitch wilden maken. De jingle heeft voor veel mensen toch een bepaalde aantrekkingskracht.”

Lennard Groot, CEO van Top Format: “Met deze opleiding willen we het vakmanschap van de jinglepioniers overdragen aan volgende generaties. Daarbij ben ik heel blij dat ook vakmensen als technicus producer Hans van Vondelen (verantwoordelijk voor het mixen van Beste Zangers) gastbijdrages leveren aan deze opleiding. Ook Q-Music dj Domien Verschuuren komt aan het woord. Zo worden er diverse perspectieven geboden en gaat er geen kennis verloren.”

De Jingle Academy bestaat uit 12 delen, waarin deelnemers leren hoe ze een jingle-pakket van A tot Z produceren. Dit behelst onder meer het componeren, opnemen, mixen en na-produceren van een jingle-pakket. Het volgende programma start in 2022.

Foto: Bart van Gogh in Studio Exalto (Copyright: Top Format)

Bron/tekst: Aaron Mirck / MediaPages

Tags: Nieuws Archief