Ruud van Velzen op Radio Monique

op .

harm2aDit weekend brengt Radio Extra Gold weer veel zeezender geluiden. Met op zaterdag de 'Historische Zaterdagmiddag Gebeurtenis', met iedere week een Radio Veronica Top 40 en Tipparade uit het verleden. Met deze week de Top 40 en Tipparade van week 18 in 1981. Nog meer zeezender geluiden op zaterdag en zondag in het 'Zeezender Uur' met historische radio programma's van de voormalige zeezenders. Met dit keer Marcel Stevens in 1979 op Radio Delmare en Ruud van Velzen met '3 om 3 Gouwe Ouwe' in 1986 op Radio Monique.


Zeezenderuren op de vroege zaterdag- en zondagochtend
Extra Gold Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis gaat terug naar 1981
Om te beginnen op de zaterdag- en zondagochtend de Feel Good geluiden van de weekend-ochtendshow van Jan Streefland. Tijdens de verbouwing bij Jan zal overigens op zaterdag Erwin Hothuijsen- en op zondag Alex van den Hoek de show tijdelijk overnemen, met uiteraard wel alle bekende items.
Daarna een historisch zeezenderuur van 9 tot 10. Uitgezocht en waar nodig bewerkt door Herbert Wentink. Terug Terug in de tijd naar 9 mei 1979 met Marcel Stevens op Radio Delmare.
Jaap en Jan zorgen daarna voor de typische Extra Gold sfeer; dus even terug naar toen met het geluid van toen (met alles er op en er aan).
Na FORZA! met Gerrit presenteert Rob van Wezel vanaf 13:00 uur weer een historische Top 40. Deze keer is het 1981. De tijd dat op de Noordzee tijdelijk geen enkele boot nog prettige muziek over West Europa uitstraalde vanaf de vrije golven.
De hoogste nieuwe in de Top 40 was op nummer 21 Frankie Smith - Double Dutch bus.
In de Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis van Extra Gold, waarbij onder auspiciën van de Stichting Nederlandse Top 40 ook met regelmaat de bijzondere hit- en tiplijsten aan de orde komen is natuurlijk ook vanaf 16:00 uur het motto "Even terug naar toen". De complete Tipparade van week 18 1981 is er voor de ware liefhebber, want niet alleen de overbekende hits komen aan bod bij Extra Gold, ook de soms bijkans vergeten tipnoteringen geven kleur aan de complete beleving van de tijd van toen. Uiteraard alles weer van het originele vinyl uit de discotheek van Bert van der Laan.
De lijsten staan uiteraard online op www.extragold.nl. Voor mensen die "mee willen lezen". Ook via de Facebook pagina van Extra Gold https://www.facebook.com/extragoldnl.
Na 18 uur presenteert Martien Engel de roemruchte muziek- en radiohistorie opnieuw in een prettig uurtje Goud van Oud. Alles er op en er aan, dus met leuke terugblikjes naar de radio van toen met vertrouwde jingles, commercials en uiteraard de muziek.
Martien's radiocapriolen worden om 19 uur gevolgd door een spiksplinternieuw programma van Henry Valk, het Platen ABC. Henry draait deze zaterdag alleen platen waarvan de titel met een ? (gewoon luisteren) begint. Maar er is ook een kleine rubriek. Hit Storie, met een knipoog naar historie. Dat betekent 3 platen die tesamen een stukje popgeschiedenis vertellen. Kortom een luistertip. De reacties op de eerste uitzending vorige week waren al lovend.
Daarna is Fred van Veen terug op de radio. Uit een fonkelnieuw gebouwde studio, die aan alle kanten Elvis ademt. Dus voor de emorme schare aan vaste luisteraars, zet u maar weer schrap voor de wekelijkse 2 uur durende radio-ode aan de King of Rock & Roll. De zaterdagavonden zullen nooit meer hetzelfde zijn. Fred van Veen is weer 'In the building'.

Zondagmiddag Ron is er met De Vinylclub en daarna Zeeklassiekers en andere pareltjes en uiteraard Pirate Gold
Het zeezenderuur van Herbert Wentink op de zondag neemt de luisteraar mee terug naar roerige periodes met avontuurlijke radio vanaf zee. Een historische uitzending van 9 mei 1986 met Ruud van Velzen en “3 om 3 Gouwe ouwe” op Radio Monique.
Na Jaap en Jan is de zondagmiddag weer muzikaal onderhoudend. Ron van der Tuijn is weer present met zijn Vinylclub. De mooiste muziek van toen natuurlijk ook vanaf de geluidsdragers van toen, vinyl dus.
Daarna geeft Paul van der Mark nog 3 uur gas met het programma 'Zeeklassiekers en andere pareltjes'. De naam zegt het al, Oldies met een hoog zoutwatergehalte.
En zoals elke week is er van 17 tot 19 uur Pirate Gold (productie Peter Vrakking). Met uiteraard de RNI Treiterschijf van 08 Mei 1971, Dave & Ansel Collins met Double Barrel, de Monique Satellietschijf van 05 Mei 1985, The Dream Academy met Life in a Northern Town, Mi Amigo's Lieveling voor 4 Mei 1974, James Lloyd met Lolita Lolo en Veronica's Alarmschijf van 2 Mei 1981, Sheena Easton met Morning Train. De Zeezender Classic is Royal Red Bouncer door Kayak, gebruikt voor een promo op Radio Mi Amigo. De Radio Tune is How the west was won door het Geoff Love Orchestra, de Tune van de VVVR op Radio Mi Amigo. En de hits uit de 60's, 70's en 80's maken een uniek stuk offshore-beleving op zondagmiddag compleet.

's Avonds op zondag meer gerichte Weekend-Hitgevoeligheid met Dave en Pieter
Om 19 uur is het tijd voor zondagavond-mastermixer Dave Roest met de Nonstop 80's Top 40. Dit keer het hitjaar 1985.

( 1) USA For Africa - We Are The World
( 2) Tears For Fears - Everybody Wants To Rule The World
( 3) Simple Minds - (Don't You) Forget About Me
(14) Godley & Creme - Cry
(19) David Grant & Jaki Graham - Could It Be I'm Falling In Love
(22) Alison Moyet - That Ole Devil Called Love
(23) U2 - The Unforgettable Fire
(28) Bruce Springsteen - Dancing In The Dark (klapper)
(30) Bryan Adams - Run To You
(36) Modern Talking - You Can Win If You Want
(37) Mary Jane Girls - In My House
(38) Frank Boeijen Groep - Kronenburg Park
(39) ZZ Top - Legs

Tot slot is er om 20 uur Pieter Oele's Albumarchief (overigens herhaald op de woensdagavonden voor de liefhebbers). Hierin komt het gedrukte exemplaar van de Top 40 uit week 18 1981 wederom aan bod in de vorm van de LP lijsten. Vaak doet Pieter ook uitstapjes naar de LP charts uit de USA en UK. Deze keer is het de Nederlandse lijst met Ultravox, Kinderen voor Kinderen, Phil Collins, Frank Duval (kent u die nog) en Fisher Z in de Top 5. Gaaf goud op 33 toeren van toen, weer typisch Extra Gold muziek die je alleen hier hoort en altijd weer prettig verrassend. Laat je meenemen op de golven van het verleden dat bij Extra Gold ook herleeft op de late zondagavond in de Extra Gold Zondagavondgebeurtenis.

Frank van Agtmaal op de vrijdagavond om 18 uur
Frank van Agtmaal maakt elke vrijdagavond van 18 tot 20 uur een nieuwe aflevering van een prima gouwe ouwe chart-programma met daarin highlights van een bepaalde hitlijst van Billboard uit de USA. Vooral uit de Sixties en Seventies, uiteraard. De grote hits natuurlijk, maar zo nu en dan ook typisch van die plaatjes die alleen maar in dit soort mooie lijsten van toen genoteerd stonden en tegenwoordig op de radio weinig tot geen aandacht meer krijgen. Heb je zin om muzikaal heel ver terug te gaan in de tijd? Dan moet je aanstaande vrijdag zeker luisteren naar Extra Gold. Met deze week de Billboard Hot 100 van 2 mei 1960. Kan het nog ouder? Veel plezier en alweer een fijn weekend.

Vrijdag Gerrit en Eric weer geheel in Seventies sfeer op 7 mei de Europarade
Het Seventies vrijdagmorgen programma op Radio Extra Gold, 70’s Suite gaat elke eerste vrijdag van de maand terug naar een historische lijst van een al even historisch programma of radiostation uit de Seventies. Elke eerste vrijdag van de maand is het zover, “70’s Suite kruipt in de huid van DE EUROPARADE. Op vrijdag 7 mei tussen 9.00-12.00 uur toeren Eric en Gerrit met de Europarade langs diverse Europese landen vanuit de TROS Hilversum lll studio. De Europarade was de Europese Top 30 die door de TROS werd uitgezonden. De uitzendingen klonken op TROS Radio Hilversum lll, elke donderdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur van mei 1976 tot juni 1978. Met deze Europese hitlijst, naar een idee van programmaleider Hugo van Gelderen, werden de verkoop gegevens van diverse landen uit Europa verzameld en gebundeld. De landen die meededen waren Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, België en Nederland. De presentatie was toen in handen van Ferry Maat. Eric en Gerrit presenteren de Europarade van 19 mei 1977 (wk 20).“Here are the results” en “Europarade let’s go” beleef het allemaal weer met de TROS Europarade op vrijdag 7 mei tussen 9.00-12.00 uur in 70’s Suite op Radio Extra Gold.

Vrijdag en maandagavond 20 uur Henry Valk
Hit Story staat de eerste drie maandagen van mei in het teken van het Eurovisie Songfestival. Henry Valk neemt je mee in de voorbije decennia van het liedjesfestijn. Met verrassende bijdragen. Zoals Celine Dion, die voor een Europees land uitkwam. En wist jij dat Are you sure een songfestivalbijdrage was? Elke maandag tussen acht en negen uur op Extra Gold.
Op vrijdag 7 mei hoor je in Fifties on Friday een uur lang Frank Sinatra. De jaren vijftig was een gouden decennium voor 'Ol Blue Eyes. Een 'must listen' voor de fans van The Voice: vanaf acht uur op jouw Radio Extra Gold.

Op Hemelvaartsdag De Reli Top 40 van 16 tot 19 uur live
Op Hemelvaartsdag, 13 mei, draaien Rob van Wezel, Jan Hariot en Bert van der Laan in een live-uitzending vanuit 3 lokaties in Nederland een unieke lijst; geheel toepasselijk op Hemelvaartsdag trouwens: De Reli Top 40. Allemaal hits met een religieuze inslag. Deze bijzondere hitparade is zowaar al terug te vinden op de officiële Top 40 site https://www.top40.nl/reli-top-40. Voor wie nu al wil weten met welke muziek de Hemelvaartsdag pas echt compleet wordt.

De artiest van de week zaterdag 8 mei tot en met vrijdag 14 mei 2021 KC & the Sunshine Band
Sinds enige maanden staat per week een artiest uit het gouden hitverleden centraal in diverse programma's bij Extra Gold, op initiatief van Herbert Wentink. Hadden we al o.a. Robert Cray, Q65, Swinging Blue Jeans, Level 42, Grand Funk Railroad, Jay & the Americans, Gloria Gaynor, Helen Shapiro, Tavares, Little River Band , Bolland & Bolland, Korgis, America, Pointer Sisters, Bonnie Tyler, Mai Tai, New Seekers, Nits, George Baker, Petula Clark, Yardbirds, the Fortunes, Gino Vannelli, Suzi Quatro, Rubettes en INXS. De komende week komen de zonnige Miami Sound-hits van KC & the Sunshine Band met enige regelmaat langs in de programma's. De naamgever, zanger en voornaamste hitschrijver en producer van de legendarische band, Harry Wayne Casey (KC zelf dus), heeft uiteraard leuke persoonlijke boodschappen aan de Extra Gold luisteraars.

Foto: Ruud van Velzen (rechts) in 1986 bij Radio Monique (Archief: MediaPages)

Bron/tekst: Bert van der Laan / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel